BLOG: La Futura

Voorwoord in de Westfriese Zaken

Vlak voor het verschijnen van deze editie van de Westfriese zaken, was ik naar La Futura, het kennisnetwerk voor futuristen, trendwatchers en innovators die samen dit keer in Dubai neerstreken, de stad van de toekomst.

Vanuit Nederland was ook Daan Roosegaarde er, die we kennen van de lichttempels op de Afsluitdijk of van het lichtgevende Van Gogh fietspad, die hij toonde tijdens zijn speech op het Westfries Ondernemersgala van afgelopen jaar. We bekeken gezamenlijk het internet district, bezochten de future foundation, luisterden naar Piers Fawkes, Gerd Leonhard (allemaal even googelen) en kwamen zo tot de future of mobility die bijdraagt aan ons ecosysteem in plaats van weg te nemen, tot de toekomst van technologie, die juist weer humaan wordt, hoorden hoe lucht in water omgezet kan worden in de woestijn, enzovoorts.

Waarom lukt dit allemaal in Dubai? Niet omdat start ups de wereld zullen redden. Niet omdat er zoveel bollebozen vandaan komen. Maar omdat er een visionaire overheid zetelt, die de juiste partners van over de hele wereld aan zich bindt en, nog belangrijker, de touwtjes in handen heeft. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum werd in elke presentatie geroemd: His highness made this possible, with vision, legislation and… money.

En daar zit hem de kneep. Waar wij in ons poldermodel verstrikt raken, zijn de lijnen in Dubai kort en helder: als de Sheikh het goed dunkt, geschiedt het, en zo creëren zij een direct maakbare toekomst met heldere doelstellingen. De gebouwen in de toekomst allemaal uit de printer? In 2030 willen ze op minimaal 25% zitten, dat betekent een opgave van 2% per jaar, verplicht. In 2030 rijdt 25% van de auto’s autonoom. Volkswagen was ook bij deze trip om hieraan bij te dragen. Een ambitie wordt gelijk een smart geformuleerde doelstelling.

Dit lijkt een pleidooi voor dictatuur, dat is het zeker niet, het is een pleidooi voor leiderschap. Want zo komt Daan Roosegaarde ook weer aan zijn volgende klus. Hij vertelde me dat hij naast zijn ideeën en geld vooral leiderschap nodig heeft, in het geval van de Afsluitdijk bood Melanie Schultz hem dit. Zij ging ervoor en zo geschiedde. En: de ambitie werd omgezet in beleid. In 2030 draait het Nederlandse hoofdwegennet en waternetwerk volledig energieneutraal.

De toekomst is maakbaar, maar daar is flexibiliteit in wetgeving voor nodig, soms zelfs door pre law innovation. In Dubai staat het eerste 3d geprinte gebouw, met de vergunning van een tent, want een vergunning voor 3d geprinte gebouwen bestond simpelweg nog niet. En dan wordt er niet geantwoord met nee want, maar ja, hoe zullen we het aanvliegen? En er mogen fouten gemaakt worden, er mag geëxperimenteerd worden. De overheid staat garant. En zo moest ik in Dubai ineens aan een Westfries voorbeeld denken.

Joris Arts, bestuurder van gezondheidscentrum Kersenboogerd, past nieuwe technologie toe om patient empowerment te stimuleren en jaagt zo de Future of Health in Westfriesland aan. En zijn devies is: begin nu met de toepassing voor morgen. Zo werken ze met de Hololens valpreventietraining ism Omring, ze experimenteren met de technologie van morgen om vallen te voorkomen. Want als je nu niet begint… ook al is nog niet iedereen zo ver, of al overtuigd en hoor je vaak ja, maar… Of denk aan het nieuwe distributiecentrum van De Eekhoorn met het experience center die de beleving van de consument centraal stelt en zo de trend belevenis economie naar hun hand zet. Dan denk ik, die Westfriezen zijn zo gek nog niet. Leiderschap ligt om de hoek. De toekomst is maakbaar! Niet alleen in Dubai.

Jeanneke Scholtens
Toekomststrateeg en trendwatcher