Pak je toekomst

Brein en Billen

 

Boeken over het overprikkelde brein, breinfitness, het verstrooide brein, wat yoga doet met je brein, het verslaafde brein en brein-hacks, vliegen door de handen van de pakketbezorgers. Iedereen een breinboek in de brievenbus. “Wij zijn ons brein”, zijn de gevleugelde woorden van de trendsetter in deze: hersenonderzoeker Dick Swaab. Hij ontketende de breinfascinatie met het gelijknamige boek al in 2010. Zijn woorden zijn bij iedereen tussen de oren blijven plakken. Het is een feit geworden. Wij zijn ons brein. 

Ook ik dook diep in het brein toen ik op onderzoek ging naar mijn eigen verslavingsgevoeligheid. Ik ontdekte niet alleen dat mijn brein mijn korte termijn lusten dicteerde, maar ook dat ik een stevige prefrontale cortex bezit die mijn lusten onder controle kan houden. Hier zit mijn vermogen om vooruit te kijken en te bedenken dat het geen goed idee is me aan mijn lusten over te geven. Ik kan controle uitoefenen met dat deel van mijn hersenen. Ik ben mijn brein. Toch?

NRC journalist Wouter van Noort citeerde al psychiater Bessel van der Kolk: “De westerse cultuur is extreem ontlichaamd”. We zitten maar in dat hoofd, gevangen in onze eigen gedachten, terwijl we ons lichaam vergeten te voelen. We hebben om leren gaan met tegenslag, met drukte, met stress, met verdriet, door het brein te verdoven. Maar er is een veel betere remedie tegen dat alsmaar doorrazende brein. Het lijf. Ook ik was gewend een laagje liefde over mijn brein heen te leggen om mezelf uit te zetten, dat overactieve brein tot een halt te roepen. En velen met mij: door doelloos Netflix te bingen, door witbier weg te klokken, door online game marathons te spelen. En ook mijn onderzoek werkte heerlijk verdovend en verslavend. In plaats van flessen, verslond ik boeken over wijn en verslaving. Ik groef dieper en dieper in de materie, pokend in dat brein en daarbij vergat ik mijn hart. Mijn romp. Mijn benen. Mijn billen.

Brein en billen trends

Als trendwatcher zie ik allerlei hippe breinbarren en hersen-spa’s oppoppen. In Amsterdam kun je naar de Mind Spa in het House of Rituals voor mentale ontspanning. In een breinmassage pod worden je hersenen tot rust gebracht. Met natuurgeluiden, een trillende stoel in een afgesloten cocon verkeer je in alternatieve ruimte die alle stress buitensluit. Er zijn talloze wellness centra te vinden met resets voor je hersenen, breintherapieën en neurostimulatoren die de overwerkte kantoortijger weer tot rust zouden brengen. Maar het jeukt me.

Deze zomer was ik in Vietnam, waar onze gids Chi me bij elk gerecht dat we aten, wees op de balans in het gerecht: het vlees werd in evenwicht gebracht door limoengras, komkommer (water) werd op smaak gebracht met peper (vuur). Yin & Yang. Eten doe je niet alleen om je maag te vullen, maar om gezond te blijven, om yin & yang in balans te houden. Hier begon ik over na te denken (natuurlijk). Mijn brein, mijn gedachten, mijn denk-uitdagingen, daar hou ik van. Maar ook mijn handen, mijn neus, mijn oren, mijn buik en verdienen zoveel tijd en aandacht, door te bewegen, aan te raken, door kunst en muziek te ervaren, te sporten. Maar helaas moet ik er aan denken om dit te doen..

We zitten nu nog in de plateaufase van de brein-hype. Late adopters gaan er nu mee aan de haal. Nog even volhouden. En dan? What’s next? De darmen zijn ons tweede brein las ik ergens. Op naar de darm-detox spa.

“We zitten nu nog in de plateaufase van de brein-hype. Late adopters gaan er nu mee aan de haal.”