Pak je toekomst

De toekomst van het toilet

 

We delen drie innovaties die veranderingen in onze sanitatie weergeven en onze relatie met het toilet kunnen gaan veranderen.

Het toilet zonder riool

🚽Een fundamentele levensbehoefte.

Op dit moment heeft meer dan de helft van de mensen op aarde geen toegang tot veilige en betrouwbare sanitaire voorzieningen. Niet alleen vergroot dit gezondheidsrisico’s zoals de kans op infecties en ziekten, ook zorgen de wandelingen naar de alternatieve ‘toiletten’ in de bossen of velden voor onveilige situaties. Zomaar een toilet neerzetten in deze gebieden is duur en bovendien is de gemeenschap niet altijd goed opgeleid voor het nodige onderhoud. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, is de Bill en Melinda Gates Foundation in 2011 gestart met de Reinvent the Toilet Challenge. Ze zien een goed toilet als fundamentele levensbehoefte en financierden hierom 200 miljoen dollar aan subsidies voor universiteiten over de hele wereld om het toilet van de volgende generatie te ontwikkelen. Intussen zijn verschillende oplossingen bedacht voor zelfstandige en betaalbare sanitaire oplossingen voor gebieden die geen toegang hebben tot de infrastructuren die wij gewend zijn.

💡Innovatie: low-tech toilet met tijgerwormen.

Traditionele toiletten zijn afhankelijk van waterzuiveringsinstallaties en septic tanks, die beide duur zijn om te installeren en te onderhouden. In deze gebieden een riool of tanks aanleggen is dus niet de beste oplossing. Het tiger toilet kwam hierom met een verrassende oplossing. Dit toilet werkt niet met technologische tools of ingewikkelde infrastructuren, maar uit een bak met levende tijgerwormen. Deze wormen leven op mest en zetten de uitwerpselen om in water, kooldioxide en compost, wat gebruikt kan worden om het land te bemesten. Het is niet alleen goed voor het milieu, de toiletten zijn ook betaalbaar en hebben na vijf jaar geen onderhoud nodig. Een simpele oplossing met een grote impact.

Wellness toilet Toto trends

Het toilet als gezondheidsmonitor

🧑‍⚕️Gezond met data.

 Slimme wearables, dna tests en andere technische oplossingen helpen ons om gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk aan te pakken, kunnen ons helpen om oplossingen precies af te stemmen op ons lichaam en kunnen zo helpen onze leefstijl zo gezond mogelijk in te richten. Onze ontlasting belooft een goudmijn te zijn aan informatie over onze gezondheid. Zelfs onze mentale gezondheid zou gelinkt kunnen worden aan ecosystemen in de darmen. Niet verrassend dat wetenschappers eraan werken om ook deze data optimaal te benutten. 
 
💡 Innovatie: wellness toilet. 

Toto werkt aan een toilet voor gezondheidsmonitoring. Dit innovatieve toilet werkt alsvolgt: sensoren op de stoel kunnen elementen als de hartslag en huidconditie analyseren, terwijl sensoren in het toilet kijken naar mogelijke ziektemarkers in de ontlasting. Aan de hand van deze gegevens en kunstmatige intelligentie wordt de mentale en fysieke gezondheid geanalyseerd. Vervolgens worden passende aanbevelingen naar een app op de smartphone van de gebruiker gestuurd worden om mensen te helpen een gezondere levensstijl te leiden. Toto hoopt het Wellness Toilet over een paar jaar op de markt te brengen.

Het toilet als energieleverancier

💩 Van afval naar brandstof. 

Het afval wat we met ons lichaam produceren heeft ook waardevolle kwaliteiten. Verschillende designers en ontwikkelaars zien dit als waardevolle grondstof die we kunnen gebruiken om duurzamere systemen te ontwikkelen. Wereldwijd lopen tal van projecten die menselijk afval gebruiken als grondstof. Menselijk methaangas kan bijvoorbeeld worden afgetapt en gebruikt om biogas te produceren om elektriciteit op te wekken, voedsel te koken en water te verwarmen. Door menselijke poep in de zon te verwarmen kan een brandstof ontstaan die twee keer langer brandt dan traditionele stoffen. En door ‘zuiveringsslib’ te combineren met plantaardige oliën kunnen koolstofnegatieve bakstenen gemaakt worden.
 
💡 Innovatie:

betalen met een toiletbezoek. In een universiteit in Zuid Korea wordt met het BeeVi toilet menselijk afval omzet in methaan, wat gebruikt wordt als energiebron voor de universiteit. Om studenten aan te moedigen om dit toilet te gebruiken is een virtuele valuta bedacht, de Ggool genaamd, die studenten kunnen gebruiken om snacks en boeken te kopen op de campus. Zo worden studenten betaald voor hun waardevolle toiletbezoekjes.

“Een simpele oplossing met een grote impact.”