Pak je toekomst

De toekomst van het toilet

 

We delen drie innovaties die veranderingen in onze sanitatie weergeven en onze relatie met het toilet kunnen gaan veranderen.

Het toilet zonder riool

šŸš½Een fundamentele levensbehoefte.

Op dit moment heeft meer dan de helft van de mensen op aarde geen toegang tot veilige en betrouwbare sanitaireĀ voorzieningen. Niet alleen vergroot dit gezondheidsrisicoā€™s zoals de kans op infecties en ziekten, ook zorgen de wandelingen naar de alternatieve ā€˜toilettenā€™ in deĀ bossen of velden voor onveilige situaties. Zomaar een toilet neerzetten in deze gebieden is duur en bovendien is de gemeenschap niet altijd goed opgeleid voor hetĀ nodige onderhoud. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, is de Bill en Melinda Gates Foundation in 2011 gestart met de Reinvent the Toilet Challenge. ZeĀ zien een goed toilet als fundamentele levensbehoefte en financierden hierom 200 miljoen dollar aan subsidies voor universiteiten over de hele wereld om het toilet vanĀ de volgende generatie te ontwikkelen. Intussen zijn verschillende oplossingen bedacht voor zelfstandige en betaalbare sanitaire oplossingen voor gebieden die geenĀ toegang hebben tot de infrastructuren die wij gewend zijn.

šŸ’”Innovatie: low-tech toilet met tijgerwormen.

Traditionele toiletten zijn afhankelijk van waterzuiveringsinstallaties en septic tanks, die beide duur zijn om teĀ installeren en te onderhouden. In deze gebieden een riool of tanks aanleggen is dus niet de beste oplossing. Het tiger toilet kwam hierom met een verrassendeĀ oplossing. Dit toilet werkt niet met technologische tools of ingewikkelde infrastructuren, maar uit een bak met levende tijgerwormen. Deze wormen leven op mest enĀ zetten de uitwerpselen om in water, kooldioxide en compost, wat gebruikt kan worden om het land te bemesten. Het is niet alleen goed voor het milieu, de toiletten zijnĀ ook betaalbaar en hebben na vijf jaar geen onderhoud nodig. Een simpele oplossing met een grote impact.

Wellness toilet Toto trends

Het toilet als gezondheidsmonitor

šŸ§‘ā€āš•ļøGezond met data.

Ā Slimme wearables, dna tests en andere technische oplossingen helpen ons om gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk aan te pakken,Ā kunnenĀ ons helpen om oplossingen precies af te stemmen op ons lichaam en kunnen zo helpen onze leefstijl zo gezond mogelijk in te richten. Onze ontlastingĀ belooft een goudmijn te zijn aan informatie over onze gezondheid. Zelfs onze mentale gezondheid zou gelinkt kunnen worden aan ecosystemen in de darmen. Niet verrassend dat wetenschappersĀ eraan werken om ook deze data optimaal te benutten.Ā 
Ā 
šŸ’”Ā Innovatie: wellness toilet.Ā 

Toto werkt aan een toilet voor gezondheidsmonitoring. Dit innovatieve toilet werkt alsvolgt: sensoren op de stoel kunnen elementen alsĀ de hartslag en huidconditie analyseren, terwijl sensoren in het toilet kijken naar mogelijke ziektemarkers in de ontlasting. Aan de hand van deze gegevens enĀ kunstmatige intelligentie wordt de mentale en fysieke gezondheid geanalyseerd. Vervolgens worden passende aanbevelingen naar een app op de smartphone van deĀ gebruiker gestuurd worden om mensen te helpen een gezondere levensstijl te leiden. Toto hoopt het Wellness Toilet over een paar jaar op de markt te brengen.

Het toilet als energieleverancier

šŸ’© Van afval naar brandstof.Ā 

Het afval wat we met ons lichaam produceren heeft ook waardevolle kwaliteiten. Verschillende designers en ontwikkelaars zien dit alsĀ waardevolle grondstof die we kunnen gebruiken om duurzamere systemen te ontwikkelen. Wereldwijd lopen tal van projecten die menselijk afval gebruiken alsĀ grondstof. Menselijk methaangas kan bijvoorbeeld worden afgetapt en gebruikt om biogas te produceren om elektriciteit op te wekken, voedsel te koken en water teĀ verwarmen. Door menselijke poep in de zon te verwarmen kan een brandstof ontstaan die twee keer langer brandt dan traditionele stoffen. En door ā€˜zuiveringsslibā€™ teĀ combineren met plantaardige oliĆ«n kunnen koolstofnegatieve bakstenen gemaakt worden.
Ā 
šŸ’”Ā Innovatie:

betalen met een toiletbezoek.Ā In een universiteit in Zuid Korea wordt met het BeeVi toilet menselijk afval omzet in methaan, wat gebruikt wordt alsĀ energiebron voor de universiteit. Om studenten aan te moedigen om dit toilet te gebruiken is een virtuele valuta bedacht, de Ggool genaamd, die studenten kunnenĀ gebruiken om snacks en boeken te kopen op de campus. Zo worden studenten betaald voor hun waardevolle toiletbezoekjes.

ā€œEen simpele oplossing met een grote impact.ā€