Pak je toekomst

De toekomst van materialisme

 

De wegwerpmaatschappij lijkt te veranderen. Hoe gaan we in de toekomst met onze spullen om? En hoe kan de toekomst van consumeren eruit zien?

Een emotionele band met producten

šŸ’‘Ā Hoe goed ken jij jouw spullen?

Ā Weet jij waar, wanneer en door wie jouw spullen zijn gemaakt? Hoe lang de levensverwachting is? En wat jouw verantwoordelijkheden zijn als eigenaar? We zien steeds meer ontwerpers die zich bezig houden met deze vraagstukken. Ze bedenken oplossingen waarmee we onze spullen beter kunnen leren kennen zodat we er Ć©cht een connectie mee kunnen maken en de liefde kunnen bieden die ze verdienen.

šŸ’”Ā Innovatie: de geboorte van een yo-yo.
Ā Voor haar afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven creĆ«erde Sina Grebrodt een installatie waarin je samen met een yo-yo stappen doorloopt om de emotionele verbinding aan te gaan. Zo zie je onder andere de ā€˜geboorteā€™ van de yo-yo in de fabriek, ontmoet je zijn ouders en kijk je de yo-yo recht in zijn ā€˜ogenā€™ aan. Aan het einde van de rit krijg je geen bonnetje, maar onderteken je een pledge of devotion waarin je belooft de relatie met de yo-yo te onderhouden.

Producten die met je mee veranderen

ā³Langer plezier van je productenĀ 

De producten die we kopen zijn vaak heel precies afgestemd op onze behoeften in een specifiek moment. Er wordt een passende variant ontwikkeld voor bijvoorbeeld elke levensfase, gender, lichaam, het weer, activiteiten en de mode. Als een van deze elementen verandert – bijvoorbeeld je gezin of kinderen die groeien – is het weer tijd voor wat nieuws, en zijn de oude producten niet meer nodig. Dit kan anders. We zien verschillende ontwerpers die zich richten op verantwoord consumeren en zo de volgende generatie inspireren om hun producten langer te gebruiken.
Ā 
šŸ’”Ā Innovatie: kleding die met je meegroeit.

Ā Petit Pli gelooft dat ontwerpen die aan echte menselijke behoeften voldoen nooit zullen worden weggegooid. Ze hebben hierom genderloze kleding ontworpen die kan uitvouwen zodat het zich aanpast aan een breed scala aan lichaamsvormen en -maten, stijlen, activiteiten en doelen. Om te bepalen of hun producten toekomstbestendig genoeg zijn gebruiken ze de ā€˜Mars Testā€™. Op mars zal je ongeveer zeven maanden moeten wachten op een vervanging van de aarde, dus de kledingstukken die je meeneemt moeten veelzijdig, comfortabel, essentiĆ«eel en extreem sterk zijn. Elk kledingstuk van Petit Pli voldoet aan deze criteria.

Het toilet als energieleverancier

šŸ’© Van afval naar brandstof.Ā 

Het afval wat we met ons lichaam produceren heeft ook waardevolle kwaliteiten. Verschillende designers en ontwikkelaars zien dit alsĀ waardevolle grondstof die we kunnen gebruiken om duurzamere systemen te ontwikkelen. Wereldwijd lopen tal van projecten die menselijk afval gebruiken alsĀ grondstof. Menselijk methaangas kan bijvoorbeeld worden afgetapt en gebruikt om biogas te produceren om elektriciteit op te wekken, voedsel te koken en water teĀ verwarmen. Door menselijke poep in de zon te verwarmen kan een brandstof ontstaan die twee keer langer brandt dan traditionele stoffen. En door ā€˜zuiveringsslibā€™ teĀ combineren met plantaardige oliĆ«n kunnen koolstofnegatieve bakstenen gemaakt worden.
Ā 
šŸ’”Ā Innovatie:

betalen met een toiletbezoek.Ā In een universiteit in Zuid Korea wordt met het BeeVi toilet menselijk afval omzet in methaan, wat gebruikt wordt alsĀ energiebron voor de universiteit. Om studenten aan te moedigen om dit toilet te gebruiken is een virtuele valuta bedacht, de Ggool genaamd, die studenten kunnenĀ gebruiken om snacks en boeken te kopen op de campus. Zo worden studenten betaald voor hun waardevolle toiletbezoekjes.

ā€œDe wegwerpmaatschappij lijkt te veranderen.ā€