Pak je toekomst
De toekomst van materialisme
Lynn de Munnik is een bekwaam trendanalyste die je trends leert begrijpen en duiden als geen ander. Lynn heeft meegewerkt aan het spraakmakende boek Holy Fuck en is sindsdien een onmisbare kracht bij Buro Zorro. Ze is afgestudeerd als trend researcher & concept creator en is bovenal ontwerper van gewenste toekomsten.
De wegwerpmaatschappij lijkt te veranderen. Hoe gaan we in de toekomst met onze spullen om? En hoe kan de toekomst van consumeren eruit zien?
Een emotionele band met producten
💑 Hoe goed ken jij jouw spullen?
Weet jij waar, wanneer en door wie jouw spullen zijn gemaakt? Hoe lang de levensverwachting is? En wat jouw verantwoordelijkheden zijn als eigenaar? We zien steeds meer ontwerpers die zich bezig houden met deze vraagstukken. Ze bedenken oplossingen waarmee we onze spullen beter kunnen leren kennen zodat we er écht een connectie mee kunnen maken en de liefde kunnen bieden die ze verdienen.
💡 Innovatie: de geboorte van een yo-yo.
Producten die met je mee veranderen
⏳Langer plezier van je producten
De producten die we kopen zijn vaak heel precies afgestemd op onze behoeften in een specifiek moment. Er wordt een passende variant ontwikkeld voor bijvoorbeeld elke levensfase, gender, lichaam, het weer, activiteiten en de mode. Als een van deze elementen verandert – bijvoorbeeld je gezin of kinderen die groeien – is het weer tijd voor wat nieuws, en zijn de oude producten niet meer nodig. Dit kan anders. We zien verschillende ontwerpers die zich richten op verantwoord consumeren en zo de volgende generatie inspireren om hun producten langer te gebruiken.
💡 Innovatie: kleding die met je meegroeit.
Het toilet als energieleverancier
💩 Van afval naar brandstof.
Het afval wat we met ons lichaam produceren heeft ook waardevolle kwaliteiten. Verschillende designers en ontwikkelaars zien dit als waardevolle grondstof die we kunnen gebruiken om duurzamere systemen te ontwikkelen. Wereldwijd lopen tal van projecten die menselijk afval gebruiken als grondstof. Menselijk methaangas kan bijvoorbeeld worden afgetapt en gebruikt om biogas te produceren om elektriciteit op te wekken, voedsel te koken en water te verwarmen. Door menselijke poep in de zon te verwarmen kan een brandstof ontstaan die twee keer langer brandt dan traditionele stoffen. En door ‘zuiveringsslib’ te combineren met plantaardige oliën kunnen koolstofnegatieve bakstenen gemaakt worden.
💡 Innovatie:
betalen met een toiletbezoek. In een universiteit in Zuid Korea wordt met het BeeVi toilet menselijk afval omzet in methaan, wat gebruikt wordt als energiebron voor de universiteit. Om studenten aan te moedigen om dit toilet te gebruiken is een virtuele valuta bedacht, de Ggool genaamd, die studenten kunnen gebruiken om snacks en boeken te kopen op de campus. Zo worden studenten betaald voor hun waardevolle toiletbezoekjes.