Pak je toekomst

Genetische modificatie

De obesitas aardappel

🥔 Obesitas als oplossing voor het voedselprobleem.

Een team van wetenschappers vond een ongebruikelijke truc voor het telen van grotere en stevigere gewassen. Ze brachten een menselijk gen in wat gerelateerd is aan obesitas en vetmassa. Door dit gen dat vetregulering bepaalt toe te voegen kunnen de aardappels sneller eiwit omzetten in massa. Zo kregen de wetenschappers identieke aardappels die 50 procent groter waren. Hoewel deze ‘obesitas aardappelen’ twee keer zoveel mensen kunnen voeden nemen ze niet meer ruimte in voor landbouw. Ze zouden dus de honger in de wereld kunnen bestrijden zonder de klimaatimpact te vergroten.

💭 Wat vind jij hiervan? Zou dit de oplossing kunnen zijn voor het voedselprobleem? En zou jij zo’n aardappel willen eten?

Donordieren

🐖 Een varkensnier om je leven te redden. 

Sommige wetenschappers willen het donortekort oplossen door dieren organen te laten groeien voor mensen. Maar een dierlijk orgaan wordt door de verschillen in het dna niet zomaar geaccepteerd door menselijke lichamen. Hierom willen ze de genen van de dieren zo aanpassen dat ze niet meer worden afgestoten. In Nederland is het aanpassen van dieren op deze manier nog verboden, maar in andere landen zoals Duitsland worden al varkens gefokt met genetisch aangepaste harten. In de verenigde staten is recent voor het eerst een genetisch gemodificeerde varkensnier in een (hersendood) mens getransplanteerd.

💭 Wat vind jij hiervan? Zou dit dé oplossing kunnen zijn voor de gezondheidszorg? En zou jij zelf een orgaan van zo’n dier willen als het je leven kan redden?

De mammoet weer tot leven

🦣 Uitgestorven dieren herscheppen. 

Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft 12,7 miljoen euro opgehaald om de wolharige mammoet weer tot leven te wekken. Dit willen ze doen door de genen uit de opgegraven mammoetkarkassen met de gentechniek Crispr-Cas9 toe te voegen aan die van Aziatische olifanten. Dit willen ze niet alleen doen als experiment of bezienswaardigheid, maar om het klimaat te redden door de voormalige mammoetsteppe in het Arctisch gebied te herstellen. Hoewel experts kritisch zijn of dit de wetenschappers gaat lukken zeggen ze ook dat het gezien de ontwikkelingen in de biotechnologie een kwestie van tijd is voor het iemand lukt.

💭 Wat vind jij hiervan? Kunnen we straks in Naturalis naast de mammoetbeenderen een echte mammoet bewonderen? Denk jij dat dit een goed idee is? Waarom zouden we dit moeten doen, en waarom niet?

Lang zullen we leven

🧓🏻 Langer leven door een aanpassing in ons dna. 

Het is Israëlische wetenschappers gelukt om de levensverwachting van muizen te verlengen van 23%. Ze hebben de genen van de muizen aangepast met een proteïne wat verantwoordelijk is voor dna reparaties. De muizen die de behandeling had waren levendiger, hadden minder kans op kanker, konden sneller rennen en hadden lager cholesterol dan de muizen zonder de behandeling. Als dit toegepast kan worden op mensen zouden we gemiddeld 120 jaar kunnen worden! De wetenschappers onderzoeken hierom of ze binnen een aantal jaar een pil kunnen ontwikkelen die hetzelfde voor mensen doet.

💭 Wat vind jij hiervan? Hoewel we langer kunnen leven en meer kunnen genieten van onze geliefden zou dit ook een enorme druk leggen op de voorzieningen op de wereld. Zou jij aan jezelf (of je toekomstige kind) willen laten sleutelen om langer te leven? Zou jij de pil nemen?

“Ze zouden dus de honger in de wereld kunnen bestrijden zonder de klimaatimpact te vergroten.”