Pak je toekomst

Hunting for Purpose

 

Ons onderzoek Pleasure Please gaat over directe behoeftebevrediging, intens geluk, verlangen naar gevaar en diepere zingeving en wat dit betekent voor merken. In een vierluik ga ik ook op LinkedIn op onderzoek naar deze heerlijke menselijke behoeften: pleasure, happiness, danger & purpose. In dit laatste deel een sneak preview op de toekomst van purpose: post purpose.

Zingeving. Ga er maar aan staan. Het woord alleen al geeft me een rilling over de rug. Niet omdat het een lelijk woord is. Niet omdat de betekenis me niet aan staat. Maar omdat het zo’n misbruikt woord is. Iedereen zoekt in de top van de pyramide van Maslow naar zelfactualisatie, hogere macht en zelfs zelfontstijging. Door op yoga te gaan, op reis naar het innerlijk te gaan, in zes weken de betekenis van het leven te vatten. Ik ben voor het vinden van zin. Ik ben voor geven. Ik ben voor betekenisgeving aan het leven. Ik ben alleen tegen de holle platgeslagen 6 weekse cursussen die je kunt volgen om het te vinden. Eén en al cynisme mijnerzijds uiteraard.

Natuurlijk ben ik zelf ook benieuwd naar waar het fout gaat in mijn brein. Waarom irriteer ik me? Meditatie, yoga, headspeace. Het is allemaal wel erg op ik gericht. Het helpt ons een weg te banen door ons drukke leven, maar tegelijkertijd klinkt het zo verdomd eenzaam. Jezelf vinden in het nu. Zingeving gaat niet over eigen belang, over een hoger doel voor jou alleen, maar over een gezamenlijk belang, een algemeen belang zelfs. De toekomst ligt niet in het geluk van het individu, maar in het collectief. Als we onze collectieve omgang met de wereld niet veranderen (denk alleen al aan de klimaatverandering) hebben we als individu in het geheel geen toekomstperspectief. Dit is de slag van purpose naar post purpose.

Van zelf-actualisatie naar ander-actualisatie.

In het post purpose tijdperk draait het veel minder om de behoefte van jouzelf en veel meer om de behoefte van de ander: hoe kun je een ander helpen, hoe draag je bij aan een betere wereld, welke impact kun je maken? Van zelf-actualisatie naar ander-actualisatie. Oftewel: met purpose kom je er niet meer als merk. In ieder geval niet met het laffe aftreksel van purpose wat velen propageren.

Het gaat erom wat je als bedrijf werkelijk doet met sociale doelstellingen en maatschappelijke impact en niet wat het lekker doet als windowdressing. Het gaat erom dat een bedrijf meer waarde toekent aan maatschappelijke prestaties dan aan financiële prestaties, aan welzijn in plaats van welvaart. In Pleasure Please noemen we dit soort merken sacred brands. Die helpen betekenis te geven en maatschappelijke impact te bewerkstelligen. Zo zie je al brandless merken opstaan, waar je niet betaalt voor de marketing en de windowdressing, maar voor het echte product. Ze gebruiken hierbij de strategie van ‘unselling’ om lege marketing tegen te gaan. Of een nog veel mooier voorbeeld die een stap verder gaat: Cervejaria Colorado lanceerde in Brazilië het bier Amazônica, met een prijs die wekelijks fluctueert op basis van de ontbossing in het Amazone-regenwoud. Meer ontbossing verhoogt de prijs van een blikje bier met hetzelfde percentage en vice versa. Er zijn steeds meer bedrijven die in hun prijsberekeningen vervuiling en uitbuiting meetellen en zo het echte prijskaartje laten zien van hun producten. True cost pricing ook wel. De Duitse supermarktketen Penny rekent bijvoorbeeld milieukosten mee om aan te geven wat een product werkelijk kost. Ze stunten met extra hoge prijzen. Maar ook dichterbij huis zien we de voorbeelden. Vorige week nog werd ik weggeblazen door twee ondernemers die een kinderuitgeverij leiden. Die kunnen huilen als ze vertellen waarom ze doen wat ze doen. Die de verandering willen zijn in het leven van een kind. Die de term uitgeverij ontgroeid zijn en eigenlijk een beweging zijn. En dus niet roepen dat ze laaggeletterdheid willen aanpakken om kans te maken op een subsidie.

Zingeven is betekenis geven aan een ander, niet aan jezelf. Dat is post purpose.

Hunting for purpose was het laatste artikel in een reeks van vier.

“Het gaat erom wat je als bedrijf werkelijk doet met sociale doelstellingen en maatschappelijke impact.”