Pak je toekomst

VR experience voor rouwverwerking door Universiteit Twente studenten

 

Afgelopen maanden hebben de studenten van het vak Living and Working Tomorrow van de studie Creative Technology aan de Universiteit Twente gewerkt aan verschillende challenges. Ook wij mochten de studenten uitdagen met thema waar we ons bij Buro Zorro al langer mee bezig houden: de toekomst van de dood. Onder begeleiding van docente Femke Nijboer ging een groep studenten aan de slag om hun technische en creatieve skills toe te passen een tastbaar concept te ontwikkelen.

🪦 Van trends rondom de dood
Rust in vrede lijkt een achterhaald begrip. Bij een graf bloemen neer leggen, is voor sommigen niet meer genoeg. Je kunt tegenwoordig een Facebook-herdenkingspagina maken, een spotifylijst in de kist afspelen, hologrammen en VR gebruiken om de overledene weer tot leven te wekken of zelfs je overleden hond klonen. Het met rust laten van de doden is vervangen door het doen herleven op welke (technologisch) beschikbare manier dan ook. We vroegen de studenten om na te denken over hun standpunt hierin: Wat vind je van deze ontwikkeling? Ben je voor of tegen? En vroegen ze vervolgens om een concept te ontwikkelen waarin ze technologie gebruiken om overledenen tot leven te brengen of juist rust te bieden.

💭 Naar een levensechte VR experience
Gebaseerd op een ethische discussie, psychologisch onderzoek en gebruikersevaluaties met prototypes ontwikkelden de studenten een fantastische VR experience genaamd: GrieVR. In deze virtuele wereld worden nabestaanden ondersteund in hun rouwproces om het verlies te verwerken. De experience werkt alsvolgt: In de virtuele ruimte bevinden zich drie deuren met elk een andere activiteit. Een gericht op het uiten van gevoelens, een begeleide meditatie en een waar de gebruiker een activiteit of herinnering herbeleven die ze met hun verloren geliefde hebben gedeeld. Op welke volgorde de gebruiker deze activiteiten doorloopt is afhankelijk van hoe zij zich op dat moment voelen. Bekijk in de video hoe de experience vormgegeven is en aanvoelt.

De studenten zijn met vlag en wimpel geslaagd. Wat vind jij? Moeten we technologie en VR ons helpen bij onze rouwverwerking?

“Rust in vrede lijkt een achterhaald begrip. Bij een graf bloemen neer leggen, is voor sommigen niet meer genoeg.”