Pak je toekomst
Jeanneke Scholtens, oprichter van Buro Zorro, is al jaren toonaangevend in de wereld van trendonderzoek. Ze schreef de spraakmakende boeken De toekomst is fantastisch en Roes, en heeft naast haar rol als toekomststrateeg en ondernemer ook ruime ervaring met interim management bij diverse bedrijven, zoals Hero en de Scholtens Groep.
Wat een weerstand! Waarom je blij moet zijn met tegenkracht
Weet je nog? De tijd dat duurzaamheid iets voor geitenwollensokken was? Dat vegans alternatievelingen waren? En dat alleen een enkele zonderling zich zorgen maakte om het klimaat? Maar tijden veranderen. Duurzaamheid is een aanhoudende trend geworden. En het mooie is: Dat stuit op flinke weerstand.
25% voor een transitie
‘De omslag naar een duurzame economie is nabij’, kopte het FD onlangs. De krant citeerde uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Triodos bank. De bank had 1048 Nederlanders laten ondervragen over hun gedrag op het gebied van energie en maatschappij. Daaruit bleek dat 22% van de Nederlanders hun gedrag al had aangepast of dat van plan was.
Dat lijkt misschien niet zo veel en pessimisten onder ons zouden kunnen denken dat dat lang niet genoeg is. Maar in de praktijk blijkt dat een draagvlak van 25% voldoende is om een transitie werkelijkheid te maken. Zo zijn roken en drinken inmiddels veel minder geaccepteerd dan vroeger, kregen vrouwen een sterkere positie in de samenleving en ontstaat er meer ruimte voor de LGBTQI+ community.
Waarom daar weerstand voor nodig is
Maar dat gaat niet vanzelf. Veranderende normen beginnen aan de rafelranden van de samenleving. Bij activisten, kunstenaars, pioniers en ondernemers. Bij geitenwollensokken, alternatievelingen en zonderlingen. Bij mensen die net even anders denken en doen. En soms winnen die nieuwe, afwijkende ideeën terrein en lijkt zich een nieuwe norm te vormen. Met tot gevolg: weerstand.
Een nieuwe norm is bedreigend
Bedrijven die veel geld verdienen aan het heersende systeem vrezen dat ze ten onder zullen gaan als ze hun bedrijfsvoering moeten aanpassen. Burgers zijn bang dat ze straks niks meer mogen. Dat zien we onder meer terug in de laatste verkiezingsuitslagen en blijkt uit de steeds luider klinkende geluiden tegen alles wat woke wordt genoemd. Polarisatie, knalharde tegenstellingen, verhitte reacties. Want ‘Hoe dichter we bij een kantelpunt komen, hoe sterker de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving worden’, zegt Triodos-econoom Hans Stegeman. Het is een teken dat het besef doordringt dat verandering nabij is.
Tegengeluid als muziek in je oren
Transities gaan dus met horten en stoten. Met weerstand en regelrechte ruzie. Met tegenslag en verlamming. Met chaos. Dat kan ontmoedigend werken. Laat je niet uit het veld slaan door tegengeluid. Luister ernaar. Want hoe harder die klinkt, hoe beter we op weg zijn.
De toekomst is fantastisch
Wil je weten hoe je deze inzichten kunt toepassen in jouw bedrijf of organisatie om echt toekomstbestendig te worden? Jeanneke neemt je in haar nieuwste boek ‘De toekomst is fantastisch’ mee in vier praktische stappen om breder te denken en activisme te verweven in het bedrijfsleven.
We hebben er een grafiek bij gemaakt voor je: