Pak je toekomst

Weerbaar wonen

 

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de interesse naar bunkers sterk gestegen; de bunkerbouwers van Atlas Survival Shelters krijgen aanvragen van over de hele wereld. Maar volgens Atlas eigenaar Ron Hubbard gaat het niet alleen om het ontvluchten van de pandemie. Duidt deze groeiende interesse in schuilplaatsen op een grotere behoefteverschuiving? We duiken in de bunker: Welke varianten zien we voorbij komen? Wat zegt dit over behoeften van de maatschappij? En wat zegt dit over de toekomst van wonen?

Hedendaagse schuilplaatsen.

De Brexit bunker is een stalen bunker die door Rise Design Studio in een tuin in London werd gebouwd. De bunker is verzonken en heeft geluidswerende wanden zodat je in alle rust kunt werken of ontspannen. Wanneer je in dit toevluchtsoord bent en het geluid van de vogels hoort heb je het idee dat je je ver buiten de chaos van de stad bevindt. Deze bunker kreeg de bijnaam ‘Brexit Bunker’ omdat deze schuilplaats ideaal is om te vluchten van het Brexit gedomineerde politieke debat. Plan B is een innovatief ondergronds woonconcept. Het gebouw functioneert dankzij autonome systemen; watervoorziening, riolering, gesloten ventilatiesysteem met recuperatie, aanzuiging en luchtzuivering. Een perfecte schuilplaats voor de volgende globale crisis.

⚠️Op zoek naar veiligheid en stabiliteit in onzekere tijden. 

Bradley Garrett, schrijver van het boek ‘Bunker: Building for the End Times’, ziet het bouwen van bunkers als rationele reactie op sociale en politieke systemen die ons geen veiligheid en stabiliteit kunnen bieden. Dat is goed te verklaren: we leven in een tijd van economische, ecologische en politieke onzekerheid; de aarde warmt in een rap tempo op en de technologische veranderingen zijn nauwelijks bij te houden. De generatie die hiermee opgegroeid is, de Millennials, wordt ook wel ‘generation anxiety’ genoemd – het bouwen van een stabiele toekomst lijkt voor hen steeds vaker een uitdaging. En dan hebben we nu ook nog eens te maken met een pandemie! De jongere generatie Z ziet de toekomst ook niet rooskleurig in: 86% denkt dat hun toekomst gekarakteriseerd wordt door klimaatrampen, 68% gelooft dat economische problemen gaan groeien en 63% verwacht globale conflicten te zien. In deze onzekere tijden ontstaat een groeiende behoefte naar veiligheid en stabiliteit. Tijdens een pandemie blijkt maar hoe afhankelijk we zijn van de fragiele globale systemen. We zien hierom dat we nu vooral zélf controle willen hebben over de veiligheid van onze naasten en de wereld om ons heen. En we hoeven ons gelukkig niet allemaal te verschuilen in een bunker om dit te bereiken.

💡Zelfvoorzienend wonen.

We zien praktische, duurzame en lokale oplossingen die ons een stabiele leefomgeving bieden en ons weerbaar maken voor de toekomst. Want als we nu zelfvoorzienender leven voelen we ons niet alleen veiliger, maar kunnen we ook ecologische problematieken voorkomen. Zo wordt onze woning een safe space voor de onzekerheid van de buitenwereld. Een voorbeeld is de zelfvoorzienende community van ReGen Villages. De bewoners van deze nieuwe gemeenschappen zullen energie, water en voedsel uit hun eigen omgeving halen en zo zelfredzaam leven. Maar je hoeft geen utopisch dorp te bouwen om deze behoeften te vervullen. Wat dacht je van duurzame energie opwekken en delen met je buren, of voedsel verbouwen in je eigen huis of in verticale of dakboerderijen? Wat kun jij doen om bewoners veiliger en onafhankelijker te laten voelen in hun woning? En om samen een veiligere leefomgeving te creëren?

🚀 Meer weten over wonen in de toekomst? Wil je weten hoe je als provincie, gemeente, of organisatie in de bouw, energie of vastgoed op deze behoeften kunt inspelen? Boek dan de lezingen over de duurzame stad of gezond wonen of neem contact op met Buro Zorro voor een onderzoek of workshop op maat.

Bronnen

Bunkers in opmars https://fd.nl/achtergrond/1352529/in-opmars-een-eigen-bunker-voor-als-de-eindtijd-komt

Bunker: Building for the End of Times https://www.fastcompany.com/90544348/bunkers-arent-just-for-preppers-any-more

Generation Anxiety https://www.vice.com/en_uk/article/evy7ge/mental-health-generation-anxiety-millennials-z-parenting-children

Generatie Z https://www.vice.com/en/article/g5xz7j/gen-z-socialism-ydsa

“Wat kun jij doen om bewoners veiliger en onafhankelijker te laten voelen in hun woning?”