Pak je toekomst

De actuele trends van deze lente

We delen hier een aantal ontkiemende zaadjes: actuele trends van deze lente die wijzen op verandering, hoop, perspectief en vernieuwing. En soms op weerstand…

Laat je inspireren door deze nieuwe initiatieven, ontwikkelingen en trends

Zingende vogels, een zacht zonnetje en gele velden vol narcissen: de lente is vol belofte van start. Als je goed om je heen kijkt, zie je overal nieuwe initiatieven, ontwikkelingen en trends opkomen die oplossingen bieden voor de klimaatverandering, de stikstofproblematiek of op kleiner niveau: die ons als mens een goed gevoel geven. De lente is een seizoen van hoop en daarmee is het hét seizoen wat het beste weergeeft wat trendsignalen zijn: ontluikende zaadjes, die wijzen op een richting van verandering waar we massaal onbewust naar verlangen.

DNA Drone, trendsignaal, trendinnovatie

Rechten voor de natuur

Een groeiende beweging wil de natuur als rechtspersoon erkennen, en in steeds meer landen is dit al werkelijkheid. In Ecuador werden in 2008 de rechten van de natuur al met succes verankerd in de grondwet. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat de rivier Piatúa beschermd is voor de bouw van een dam. In 2022 kreeg de Spaanse binnenzee, Mar Menor, als allereerste natuurgebied in Europa officiële rechten. Ook in Nederland lopen er nu initiatieven, bijvoorbeeld om de Noordzee, de Waddenzee, de Maas en Amelisweerd eigen rechten toe te kennen. Een ander voorbeeld is het cosmeticamerk Faith in Nature, die ‘de natuur’ bestuurslid maakte en zo een stem geeft in de toekomst van het bedrijf.

De Week van de Lentekriebels

Wie de media in de gaten heeft gehouden, heeft het vast gezien: de verontrustende rel rondom de week van de Lentekriebels. Want niet iedereen is gelijktijdig toe aan verandering. Dat zagen we afgelopen weken maar al te goed met de bedreigingen aan het adres van medewerkers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers, die lespakketten aanbieden aan scholen om te praten over ontluikende seksualiteit. De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek, die al bijna 18 jaar bestaat, voor het speciaal- en basisonderwijs. Leerlingen maken kennis met relationele en seksuele vorming. Helaas is de aandacht verschoven van deze belangrijke vorming naar een haatcampagne die, aangevoerd door trollen, probeert een mooi idee in de knop te knakken. Laat weerstand nou net een goede indicatie zijn dat er verandering op komst is. Weerstand is een indicatie dat er iets beweegt. Dat er waarden onder vuur liggen.

actuele lentetrends
Trendsignaal, trendinnovatie, the Guardians

Lente vol liefde: swipen voor economische bloei

Maar we zien ook een campagne die juist gericht is op ontluikende liefde. In China probeert de overheid het huwelijkscijfer te verhogen door een matchmaking-app te sponsoren. De app, genaamd “Chun Yue”, wat “lente vol liefde” betekent, kan potentiële partners vinden op basis van persoonlijkheid, interesses en locatie. De app is gratis te gebruiken. Dit moet de drempel verlagen voor jonge mensen om op zoek te gaan naar een partner. Het is onderdeel van een langere lopende trend: vergrijzende overheden die hun bevolking aansporen om meer zaadjes te planten op deze wereld om hun economie bloeiend te houden…

In de lente van je leven

Uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen zichzelf als ‘middle-aged’ beschouwen. Traditionele levensfasen worden steeds minder relevant, omdat mensen langer leven en langer actief en gezond blijven. En daarmee verdwijnt de fase “van middelbare leeftijd’. Ben jij trots op je leeftijd? Het nieuwe boek PR:OUD viert alle leeftijden met prachtige fotografie en onze blik en ons oordeel over ouder worden te veranderen. Age as a badge of honour!

trendinnovatie, trendsignaal, #Grandfluencers
Lenteland, trendsignaal, trendinnovatie

Lenteland boerderijen

Lenteland ontwikkelt regeneratieve boerderijen waar iedereen mede-eigenaar van kan worden. Op de Lenteland boerderijen werken boeren samen met de buurt aan een gezonde bodem, gezond voedsel en een goed verdienmodel voor toekomstboeren. Naast een tuinderij, pluktuin en rondscharrelende kippen vind je er rijen bomen, struiken en andere planten in een divers, natuurinclusief systeem dat is ontworpen met behulp van de principes uit de permacultuur. De eerste twee Lenteland boerderijen zijn van start: Erve Kiekebos in Empe (Gelderland) en de Strackxhoeve in Laakdal (België).

De bestuifrobot

De bestuifrobot Fairy kan bijen helpen bij het bestuiven van gewassen en fruitbomen. Het project is een samenwerking tussen onderzoekers en bedrijven uit verschillende landen en wordt momenteel getest in verschillende landbouwgebieden En biedt mogelijk een oplossing voor de afname van bijenpopulaties en de gevolgen daarvan voor de landbouw.

Project fairy, trendsignaal, trendinnovatie
Wil jij deze nieuwe mogelijkheden en denkrichtingen implementeren in jouw bedrijf?

De lente nodigt uit om vol belofte vooruit te kijken, nieuwe mogelijkheden en denkrichtingen te ontdekken en vooral naar buiten te gaan: want daar ligt de inspiratie voor het oprapen! Boek een trendtraining om zelf te leren kijken als een trendwatcher, en vol inspiratie en hoop weer verder aan je toekomst te bouwen.

Wil jij toekomstgericht ondernemen? Leer trends signaleren en implementeren. Volg een van onze trendwatch-trainingen.

“Buro Zorro leert professionals om met behulp van trendwatching en toekomstonderzoek trendsignalen te zien en herkennen. ”