Longevity betekent letterlijk levensduur. We hebben ons leven maakbaar gemaakt. Met hypergezondheidszorg, gentherapie, dna-fixing en wat al niet meer, verlengen we onze levens. En dat zet de toon van de trend: we beginnen ons te orienteren op onsterfelijkheid. Want: immortality sells! We want it! Er wordt druk gewerkt aan het genezen van ‘ouderdom’, wat er op neerkomt dat genen gerepareerd worden. Met biotechnologie kunnen we knutselen wat we willen. En natuurlijk beginnen de ethische vraagstukken nu tot discussies te leiden die we volop moeten voeren.
Want niet alles wat mogelijk is, is wenselijk. We komen van een levensverwachting van 40 jaar in 1900. Aan het begin van de 21ste eeuw zitten we rond de 85. Komende generaties zullen, weliswaar niet exponentieel, maar toch lineair, telkens iets ouder worden. Een gestage, rustige groei. Maar er is iets wat wel exponentieel groeit: de (bio)technologische ontwikkelingen. Gaan we in de volgende eeuw richting onsterfelijkheid? En wat doet deze lang gerekte levensduur met ons leven? We krijgen een hele nieuwe kijk op onze levensfasen. Van baby, peuter, kleuter, puber, volwassene en bejaarde, met de bijhorende scholing/werkzaamheden/liefdes/zorg die we per levensfase meemaken, gaan we naar een heel nieuw systeem. We zien hier de eerste voorbeelden al van: met tussenpensioen op je 30ste, met vaderverlof van een jaar, een 6-urige werkweek in Zweden, een betere balans tussen werk en prive, liefdes per levensfase, scheiden op ons 60ste om weer een nieuw leven te beginnen. Wat doet dit met pensioenen? Levensverzekeringen? Onderwijs? Relaties? Change is real!
#Trendtip: Wil je met de mogelijkheden die er nu zijn, toch al een beetje onsterfelijk zijn? De website Eterni.me belooft virtuele onsterfelijkheid door je mooiste & belangrijkste gedachten, herinneringen en verhalen te bewaren voor de eeuwigheid. En: gezond en mooi ouder worden, dat willen we allemaal. Cameron Diaz heeft er een boek over geschreven: Longevity Book. Ze onderzoekt wat historie, biologie en de neurowetenschap ons kan leren over aging.