Jeanneke Scholtens: Toekomst onderzoeker, keynote- en taboebespreker

Jeanneke Scholtens

Keynotespreker | Toekomstonderzoeker | Taboebespreker

Op expeditie naar de toekomst van het leven

Jeanneke Scholtens is toekomstonderzoeker, spreker en eigenaar van Buro Zorro. Met een MA in geesteswetenschappen bespreekt en onderzoekt ze de thema’s waar mens, technologie, wetenschap en filosofie elkaar raken. Ze schreef het spraakmakende boek Holy Fuck over de toekomst van seks, deed onderzoek naar de toekomst van de kerk en de dood en werkt nu aan de toekomst van genot. Met het team van Buro Zorro doet zij toekomstverkenningen voor de zakelijke markt en de overheid. Ze reist de wereld over, van Tokyo tot Washington, van Dubai tot Vancouver om bedrijven futureproof te maken met de tofste trendsignaleringen en best practices en ze is als toekomststrateeg en interim manager betrokken bij verschillende bedrijven, oa Hero en de Scholtens Groep. Ze is bekend van onder meer Zembla, EenVandaag, De Coen & Sander Show, de Telegraaf en Andsee.

Boek een lezing via The Next Speaker
The next speaker

In de media

De Nachtzoen: troost in roerige tijden
8 januari 2021
Onderzoeker Jeanneke Scholtens stort zich dagelijks op de toekomst, maar ontdekte gaandeweg de waarde van iets dat al eeuwen meegaat. De kracht van rituelen, ook in haar gezin.
Radio interview Haarlem105
30 november 2020
'Holy Fuck! Trendwatcher Jeanneke Scholtens vertelt ons hoe de toekomst van seks eruit ziet.' Met deze titel staat sinds afgelopen 29 november het radio interview met Haarlem105 online.
Flow
28 september 2020
In de Flow van deze maand gaat journalist Hagar Jobse op onderzoek. Hoe komt het dat je gelukkig wordt van iets nieuws leren en zijn we dat niet een beetje verleerd?
Volzin - Geloven in vernieuwing
31 augustus 2020
Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens ziet kansen voor een kerk die inspeelt op trends als behoefte aan zingeving, empathie, nieuwe rituelen en een verlangen naar genot en gemeenschapszin.
Medium - Happyplaces story
11 augustus 2020
Hoe Jeanneke Scholtens ruimte maakt door de toekomst bespreekbaar te maken. Een artikel in de sectie Happyplaces stories op Medium.com, geschreven en gefotografeerd door Marcel Kampman.
Essay Lust
3 juni 2020
Trendwatchers Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens onderzochten in hun boek ‘Holy Fuck’ de toekomst van seks en duiken nu voor ons in de Brabantse cijfers. Ze geven een inkijkje in wat Lust...
Happinez
16 april 2020
Pre-coronavirus sprak Scholtens met Happinez over consumentenbehoeften en veranderende waarden. Wat zijn die in een stroomversnelling geraakt.
&C
14 april 2020
In het prachtige blad AndSee van Chantal Janzen schreef Kimberly Palmaccio het artikel: ‘Sorry schatje, ik heb het te druk.’ Jeanneke werd geïnterviewd als toekomstonderzoeker en schrijver v...
Dichterbij de dood
28 maart 2020
Jeanneke Scholtens schreef een opiniestuk over onze veranderende doodscultuur door het corona-virus. Geliefden staan achter glas. De dood is altijd al eenzaam geweest, maar nu zelfs geïsolee...
Holy bible, Holy Fck
14 februari 2020
Holy Bible in het ene nachtkastje, Holy Fuck in het andere op Valentijnsdag was het idee. Maar toen sliepen er meer kinderen dan stellen..
(Alternatieve) Nachtmis ITA
24 december 2019
De Alternatieve Nachtmis biedt hoop en entertainment voor hen die opzien tegen de kerstsleur. Voor wie op kerstavond weleens wat anders wil dan bij familie op de bank zitten. Voor wie niet v...
Seks-tech in Pakhuis De Zwijger
17 december 2019
Welke rol kan technologie spelen bij het vergroten van intimiteit? Zou je dat willen: dat je een orgasme kon krijgen door alleen je brein te stimuleren? Dat je met een armbandje op afstand e...
De Technoloog
14 december 2019
De Technoloog nodigde Jeanneke Scholtens om over de dood te praten. Voordat we dood gaan, willen we echter eerst ons leven verlengen.
Avondvullend programma Pakhuis De Zwijger
8 oktober 2019
Onze leeftijd rekken, organen vervangen, en pillen slikken voor een eeuwig bestaan. Het leven wordt steeds maakbaarder en daarmee de dood ook. Alles is maakbaar, van IVF tot 3D geprinte orga...
Spijkers met koppen
6 oktober 2019
Zaterdag 5 oktober waren Jeanneke en Kim als gast bij spijkers met koppen van BNN/VARA aanwezig . Dolf Jansen en Felix Meurs vroegen hen het hemd van het lijf. Het leek wel een deathcafe in ...
Podcast
6 oktober 2019
Luister hier de podcast van Jeanneke Scholtens en Kim Timmer over de toekomst van de dood. Over levensverlenging en het eeuwige leven, de duurzame dood en death as a service. 30 minuten zing...
Telegraaf
3 oktober 2019
‘Het menu van de dood’, paginagroot in de Telegraaf. Koen Nederhof interviewde Kim en Jeanneke en schetst de vele smaken die er op het doodsmenu zijn bijgekomen.
Uitvaart.nl
2 oktober 2019
De compleet uitvaartgids van Nederland uitvaart.nl licht De toekomst van de dood uit.
Zo vermarkt je een boek
20 september 2019
Het interview in Schrijven magazine met auteurs en onderzoekers Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor was een fijne manier om het proces van idee tot designbaby (Het boek Holy Fck dan weltev...
Kerkenvisie
12 september 2019
Vandaag gaan we samen met kerken, gemeenten, provincie, instellingen en dus mensen in gesprek over de toekomst van religieus erfgoed in Noord Holland. ’Een kerk is een baken, een ankerpunt’.
Zomer met Art
18 juli 2019
Jeanneke en Mabel zitten aan tafel bij Art Rooijakkers en Gert Verhulst op een zwoele zomeravond om te praten over seks en de toekomst van onze kinderen.
Jeanneke Scholtens in Schouwburg Amsterdam

Taboo Talk

3 thema’s die nooit vervelen, iedereen aangaan, maar we vaak uit de weg gaan: de kerk, de dood en seks. Eigenlijk geloof, hoop en liefde. Dit zijn de thema’s waar Jeanneke Scholtens dagelijks onderzoek naar doet en het gesprek met het publiek over aangaat.

Holy Fuck toekomst van seks

Jeanneke Scholtens schreef samen met Mabel Nummerdor het boek Holy Fuck: op expeditie naar de toekomst van seks.

Ze beschrijven in zeven toekomsttijdperken, hoe(-en of ) seks tot 2075 in ons leven een rol speelt. “We staan midden in de 21ste eeuw en zien op het gebied van seks enorm veel gebeuren: Japanse jongeren die kiezen voor het celibaat, de opkomst van VR seks die steeds minder van echt te onderscheiden zal zijn. En wat te denken van de designer baby? We nemen je in 7 stappen mee, want Holy Fuck, deze sekspeditie gaat over jouw toekomst en daar kun je je maar beter goed over laten voorlichten.” Wil je weten wat de toekomst van seks voor jouw merk, bedrijf of branche betekent? Een keynote of lezing van Holy Fuck heeft impact op: marketing & reclame, health & wellness, maatschappij & politiek, media & entertainment, food & fashion en nog veel meer.

Holy Fuck is uitgeroepen tot beste non fictie boek 2019 en heeft de Alice Indie prijs gewonnen

‘Met de snelheid van een Japanse bullet train beschrijven beide trendwatchers in dit iconische boek een toekomsttijdperk waarin we uiteindelijk geen mensen meer nodig hebben. Holy Fuck biedt je een verrassend en soms onthutsend venster op de toekomst van seks. Een toekomst die uiteraard voor het individu een enorme impact zal hebben, maar ook voor bedrijven, organisaties en merken.’
— Management Blog, 27 juli 2018

Let’s talk about the future, let’s talk about sex

Holy fuck
Bestel op Bol.com

Toekomst van de dood

Na het onderzoek naar de toekomst van de kerk, het tweede naar de toekomst van seks, kon het eigenlijk niet anders dan dat zij zich over de dood zou buigen.

Geloof, liefde, hoop. Relaties, zingeving en het einde. De dood na de daad.

Lees het hele artikel

Radicale levensverwachting

Stel je voor dat we 100-125 jaar oud worden, dat het antibioticum van deze tijd uitgevonden wordt onder de noemer senolytica.

Stel je voor dat onze levensverwachting een nieuwe sprong maakt. Dat betekent een ware revolutie, met meer gezinnen in een leven, met een welvaartskloof om te dichten, een nieuw medicijn in het basispakket van de verzekering, baby’s op de bon, liefdes per levensfase en tussenpensioenen. Onderweg naar een langer leven zijn al onze systemen aan een remake toe. Kunnen we dit, willen we dit en zouden we het überhaupt tegen kunnen houden?

Lees meer over dit onderzoek en de lezing.

Pleasure please

Wat heeft de toekomst voor ons in petto als we de meeste genotsmiddelen van ons gezonde leefstijl-lijstje schrappen?

Pleasure Please is het opvolgende onderzoek, na de toekomst van de kerk, seks, de dood, en langer leven. De toekomst van genot gaat over verdoving, verslaving, kortstondige wellust en lange termijn zingeving, over verlangen en zwelgen, connectie en leedvermaak. Relevant voor merken en bedrijven, want welk genot spreek jij aan en zou je willen aanspreken?

Referenties

“Jeanneke hield een inspirerende trendlezing op de SADC strategiedag. De backcasting sessie in vervolg op de trendlezing, was een uitstekende interactieve manier om de trends en disruptors naar ons werk en strategie te vertalen. Niet alleen inspirerend maar ook direct toepasbaar!”

– Jeanet van Antwerpen, CEO at Schiphol area development company

“Jeanneke weet als geen ander de koppeling te maken tussen de trends en de mogelijkheden binnen het bedrijf waarvoor je werkt waardoor je trends ook echt kunt vertalen naar concepten en/of strategieën.”

– Jos de Smit, owner-director at De Eekhoorn dutch furniture BV & Basiclabel

“Met de snelheid van een Japanse bullet train beschrijven beide trendwatchers in dit iconische boek een toekomsttijdperk waarin we uiteindelijk geen mensen meer nodig hebben. Holy Fuck biedt je een verrassend en soms onthutsend venster op de toekomst van seks. Een toekomst die uiteraard voor het individu een enorme impact zal hebben, maar ook voor bedrijven, organisaties en merken.”

– Management Blog, 27 juli 2018

“Niet alleen had Jeanneke een inspirerend verhaal, het was ook geweldig om met haar te werken!”

– Luka ten Kate, Sogeti Nederland, oktober 2019

“Wat een genot om met Jeanneke samen te mogen werken. Wat een topper is zij. Zaken waar we vroeger twee dagen de tijd voor namen regelt zij direct in een half uurtje. Ze overziet altijd het grote geheel, vertaalt dat naar detail niveau en houdt continue oog voor cultuur, belangen en bovenal kwaliteit. Ze maakt duidelijk verschil bij Hero en daarnaast is het fantastisch om met haar als persoon samen te werken.”

– CEO Jeroen de Vries van Hero.eu

Business Talk

Naast dat Jeanneke het gesprek met het publiek aangaat, zit zij aan tafel bij directie- en managementteams om strategie en lange termijn visies mee te ontwikkelen.
Daarnaast werkt zij samen met diverse universiteiten en hogescholen om concepten voor de toekomst te ontwerpen met studenten.

Managementlid

Jeanneke geeft veel lezingen en workshops en werkt met Buro Zorro aan toekomstverkenningen, maar vindt het net zo belangrijk om bij het grotere bedrijfsleven in de dagelijkse aansturing betrokken te zijn. Zij is management teamlid bij een groot bouwbedrijf en bij een bedrijf in IT bemiddeling en vervult diverse toezichthoudende rollen.

Samenwerking TU & Erasmus

Voor publieksprogramma’s en design werkt Jeanneke samen met diverse opleidingen om toekomstscenario’s een gezicht te geven. Seks tech, Death tech, future funeral, en nog meer speculatieve ontwerpen komen tot stand ism universiteiten en hoge scholen waar Jeanneke lezingen verzorgt en studenten van opdrachten voorziet.

Jeanneke Scholtens spreker
Jeanneke Scholtens
MT Actueel MT Toekomst
Toekomststrategie tip

Naast de urgentie van de dag, werkzaamheden van de maand, doelstellingen van het kwartaal en beleid voor het jaar, behoeft elk bedrijf een duidelijke visie op de toekomst. Als MT lid van diverse bedrijven heeft Jeanneke het MT Toekomst ingevoerd.

Future Family

Jeanneke werkt voor familiebedrijven aan toekomststrategie; continuiteit, opvolging, innovatie en talent staan op de agenda in diverse werksessies.

Future of Finance

Agenda

8 JANUARI

Toekomststrategie sessie
Future Family

Buro Zorro Het bureau voor de toekomst

18 JANUARI

Toekomststrategie sessie
Future Family

4 MAART

Toekomststrategie sessie
Future Family

Trendrapport
Pleasure please trendonderzoek Buro Zorro trendwatcher trendlezing keynote

27 OKTOBER

Lezing Pleasure Please
STEENWIJK o.v.

EEN GREEP UIT ONZE OPDRACHTGEVERS
Pleasure please webinar trends 2021 - 2025