Het onderzoek naar trends is verkennend. Als onderzoeker houd je je vooral bezig met signaleren, analyseren en duiden.
Signaleren.
Om op veranderingen te kunnen anticiperen is het belangrijk om je bewust te zijn van opkomende problemen en signalen van nieuwigheden. Deze kunnen namelijk zicht geven in wat er gaat komen. Als trendonderzoeker staan je voelsprieten dan ook altijd open om signalen waar te nemen. Dit zijn observaties over technologische en sociale nieuwigheden die een mogelijke impact hebben op de toekomst. We spotten signalen online en offline, in beeld, woord, tekst, interviews, nieuwe woorden, evenementen, lezingen, series, mode, … Alles wat kan duiden op een mogelijke verschuiving. Het is belangrijk om niet alleen in je eigen omgeving te kijken, maar zonder filter verschillende sectoren en markten te observeren. Met deze signalen proberen we te duiden wat er precies verandert. Hierom moeten we deze signalen analyseren.
Analyseren en duiden.
Waarom zien we deze signalen nu? En zijn er overeenkomsten te vinden die wijzen op een trend? Om te begrijpen wat de signalen betekenen gaan we ze ordenen, clusteren en interpreteren en duiden. Via een evidence wall hangen we signalen met dezelfde waarden samen en zoeken we naar verbanden. Dit geeft ons inzicht in verschuivingen in behoeften en waarden die achter de signalen schuil gaan. Om beter te begrijpen waar deze verschuivingen vandaan komen bekijken we onderzoeken, bestaande data, (populair) wetenschappelijke artikelen, empirisch materiaal, … en spreken we experts. Met deze inzichten kunnen we omschrijven wat de trends zijn en waarom deze ontstaan.
💡 Van signalen en trends naar de toekomst
Maar wat zeggen deze trends over de toekomst? Om inzicht te krijgen in de impact van deze ontwikkelingen maken we gebruik van verschillende methoden om deze mogelijke toekomsten tastbaar en voorstelbaar te maken. Zo kunnen we goede gesprekken over de toekomst stimuleren, hebben we zicht op de concrete uitdagingen en kansen die deze ontwikkelingen bieden en kunnen we op zoek naar gewenste toekomstbeelden.
Trendextrapolatie.
Trendextrapolatie is de meest eenvoudige manier om van trend naar toekomst te redeneren. Trend-extrapolatie gaat ervan uit dat de dingen in de toekomst zullen blijven veranderen zoals ze in het verleden zijn veranderd. Deze methoden bestaat simpel gezegd uit het nemen van (historische) gegevens, en deze curve uitbreiden naar de toekomst.
Scenario’s.
Scenario’s zijn een tool voor strategische planning en helpen ons met het evalueren of ontwikkelen van strategieën. In het bouwen van scenario’s maken we gebruik van trends maar ook onzekerheden. Scenario’s voor ondernemers nu zouden bijvoorbeeld rekening kunnen houden met de onzekerheid van de pandemie en bijbehorende maatregelen. Met deze trends en onzekerheden maken we een assenkruis met op elke as een tegengestelde richting van ontwikkeling. Zo ontstaan er vier scenario’s. Deze scenario’s brengen vormen zo verschillende werelden. Deze brengen we tot leven met verhalen, moodboards, mockups, … Door verschillende scenario’s te bespreken kunnen we met organisaties bekijken welke mogelijke uitdagingen, kansen en vragen ontstaan.
Speculatief ontwerp.
Speculatief ontwerp is een manier om de toekomst tastbaar te maken. Speculatief betekent ‘gebaseerd op een veronderstelling’. De startvraag bij speculatief ontwerp is dan ook vaak ‘wat als…’. Vanuit deze vraag vormen we een fictief universum (een alternatief heden of toekomst) met nieuwe moralen en waarden, waarbij de huidige beperkingen van technologie, cultuur en politiek worden aan de kant worden geschoven. Met behulp van design tools en methoden verbeelden we deze wereld in de vorm van verhalen, producten, science fiction, … Deze ontwerpen gebruiken we om een gesprek over de toekomst aan te wakkeren.