Een ode aan digitale mode - Buro Zorro
Ode aan digitale mode trend innovatie

Een ode aan digitale mode

Retail voor de digi-sapien
Kleding is voor veel van ons een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Of beter gezegd: identiteiten, want in deze moderne samenleving vinden we steeds opnieuw uit wie we zijn. En we kopen dus steeds wat nieuws om ons te uiten. Om precies te zijn gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken per jaar. We hebben ten slotte keuze genoeg; elk jaar worden ruim 100 miljard kledingstukken gemaakt, terwijl we met ‘maar’ 8 miljard mensen zijn. Er is sprake van overproductie en overschot in de mode industrie en van alles wat wél wordt verkocht wordt slechts 50% gedragen. De prijs van deze ‘fast fashion’ wordt grotendeels betaald door het milieu. Zo is mode is, op olie na, de meest vervuilende industrie ter wereld.

En toen kwam de pandemie en werd de kledingsector door elkaar geschud. Fysieke winkels moesten sluiten en de verkopen dalen sterk voor zowel online als offline kanalen – want waarom moeten we ons eigenlijk nog aankleden als we heel de dag thuis zitten en voornamelijk digitaal contact hebben?

Zo staat de mode-industrie voor belangrijke vraagstukken: hoe bereiken we een duurzame mode industrie? En hoe breng je mode aan de man in een digitale tijd?

We zien een bijzondere oplossing: mode gaat digitaal. Retail vermengt met onze online wereld van social media tot virtual reality en games. En door de uitdagingen van de pandemie gebeurt dit in een sneltreinvaart.

We gaan op verkenning: welke inspirerende voorbeelden van digitale mode zien we nu? Wat is de betekenis van mode in onze digitale omgeving? Op welke mentaliteitsverschuiving duidt deze ontwikkeling? Hoe ziet deze toekomstige modewereld eruit? En wat kun je hier als merk mee?

✂️ Data als nieuwe (grond)stof.

“Verspil niks behalve data en gebruik niks behalve de verbeelding”. Vanuit dit gedachtegoed werkt The Fabricant, het eerste digitale modehuis, aan een revolutie van de modeindustrie. Ze gebruiken de kracht van de digitale mogelijkheden om op zoek te gaan naar een toekomst van mode voorbij fysieke grenzen. De Iridescence jurk is hun eerste stuk ‘digitale couture’. De jurk is via blockchain verkocht voor 9500 dollar en op maat gemaakt voor de gelukkige koper. Alleen hangt deze jurk niet in haar kast, hij bestaat namelijk alleen digitaal.

Ook Carlings, een Zweeds retail bedrijf, heeft kleding ontworpen voor dit online wereld. Samen met Facebook en Instagram hebben ze het Augmented reality shirt the last statement T-shirt ontwikkeld. Het fysieke shirt is simpel: een wit T-shirt met een klein logo. Maar door filters toe te passen kun je digitaal het ontwerp verwisselen en zo elke keer een nieuw (politiek) statement dragen zonder een nieuw shirt te hoeven kopen.

Reference Festival en Kara Chung van het instagram account @AnimalCrossingFashionArchive pakken het nog anders aan. Ze hebben in het spel Animal Crossing een virtuele modeshow gehouden. Geen mensen, maar digitale karakters waren aangekleed in looks van bekende merken. Inmiddels laten merken als Marc Jacobs, Valentino en Net-a-Porter ook hun looks zien in Animal Crossing. Dat klinkt misschien gek, maar wat doet het met je merk als ruim 26 miljoen spelers van jouw kledingstukken kunnen genieten?

Animal Crossing is niet het enige spel waar kledingmerken op inspelen. Italiaans modehuis Moschino heeft samen met The Sims een collectie ontwikkeld. De kledingstukken zijn te koop in het echt en in het spel. En ook Armani heeft kleding beschikbaar gemaakt voor een e-sports team.

🤳De self in selfie: identiteit en consumeren in een digitale wereld.

Voor we het hebben over de toekomst van digitale mode is het interessant om te bekijken hoe het er nu voor staat het ons uiterlijk in deze digitale tijd. Naast kleding en uiterlijk hebben we er namelijk nog een identiteitsdrager bij gekregen: social media.

Het internet was lange tijd een compleet andere wereld. We gebruikten avatars en pseudoniemen en waren online iemand anders dan we in het dagelijks leven waren. Maar tegenwoordig mengt onze digitale identiteit met onze echte identiteit en zien we social media als verlengstuk of visitekaartje van wie we echt zijn. Volgens verschillende onderzoeken heeft wat we online zien en laten zien hierom ook steeds meer invloed wat we van onszelf vinden. Niet gek dus dat we onze digitale ruimte gebruiken om het beste beeld van onszelf te laten zien.

We hebben de ander nodig om ons zelfbeeld te bevestigen. Maar online wordt ons zelfbeeld een spel met anderen, of beter gezegd een wedstrijd. Want op social media is de winst is meetbaar in likes, volgers, sponsors en inkomsten. En dat willen we winnen. In die strijd hebben we samen met onze digitale vrienden ,maar ook influencers en advertenties, een steeds mooier (onrealistisch) ideaalbeeld gecreëerd. We worden steeds geconfronteerd met hoe we eruit zouden willen zien, hoe we willen zijn en wat we willen hebben.

Dus doen we weer ons best om daaraan te voldoen. Dat doen we met perfect bewerkte selfies en foto’s in onze mooiste outfits. En er zijn tegenwoordig allerlei apps en filters om ons daarbij te helpen. Omdat we willen dat wat we online laten zien overeenkomt met wie we in ons ‘offline leven’ zijn gaat dat natuurlijk schuren: want dan vinden deze ‘mooiste versie’ van ons dan zelfs zo mooi dat we dit als voorbeeld houden bij de plastisch chirurg. Intussen zijn overal om ons heen merken en influencers weten precies wat ze moeten aanbieden om ons gelukkiger te maken.

Eigenlijk is dat best gek: online doet je uiterlijk er niet toe omdat je er niet fysiek aanwezig hoeft te zijn, maar tegelijkertijd is het ideale uiterlijk ook online belangrijker dan ooit. Dit is de paradox van digitale media. En naast invloed op ons welzijn heeft dit fenomeen ook invloed op de mode industrie. Wanneer we een kledingstuk digitaal hebben vastgelegd is de kans groot dat we het niet nog eens dragen. De voldoening en likes van een nieuwe outfit zijn al verdwenen. Dus hoewel het kledingstuk eigenlijk alleen digitaal heeft bestaan is het daarna afgeschreven. Dit is zelf zo’n groot probleem dat merken hun consumenten uitdagen om kleding vaker te dragen.

Kortom: online doen we ons uiterste best om de beste versie van onszelf te laten zien hoewel dit nooit een echte afspiegeling kan zijn. We worden continu herinnerd aan wat we zouden moeten hebben om te voldoen aan dit ideaalbeeld. Naast dat onze online en offline identiteit mengt lijkt het soms belangrijker wat we laten zien in de digitale wereld. Digitaal is zo niet meer bij- maar hoofdzaak.

Maar wat als we hier gebruik van kunnen door onze online identiteit zien als hoofdzaak en stoppen met het vergelijken met de echte wereld? En alle digitale tools kunnen gebruiken om ons uit te drukken? Daar weten de digi-sapiens wel raad mee.

💭 De wereld van de digi-sapiens: echt en virtueel mengt. 

De digi-sapiens, zo omschreven door de Fabricant, zijn generatie Z en jonge millenials die zijn opgegroeid met de digitale wereld als tweede thuis. Ze omschrijven ze als milieubewuste, digi-savvy en collaboratieve wezens en de perfecte doelgroep voor digitale mode. En verrassend genoeg bestaan ze uit ongeveer 3,5 miljard mensen wereldwijd, met meer dan 55% van de totale koopkracht.

Voor de digi-sapiens zijn de echte en virtuele wereld gemengd. Online hoeft niet meer een realistische afspiegeling van je echte zelf te zijn; online kun je zijn wie of wat je wil! Zelfs influencers hoeven niet meer echt te zijn. Bekijk maar eens de populaire influencer Lil Miquela. Dat ze alleen digitaal bestaat schijnt niet uit t maken: ze heeft drie keer meer engagement dan een menselijke influencers. Maar wat is het verschil tussen een perfect bewerkt persoon en een perfect gemodelleerd digitaal persoon? Beide bieden inspiratie, de laatste alleen zonder het gevoel dat je zelf zo zou moeten of kunnen zijn.

Niet alleen social media, maar ook games zijn een onderdeel van het leven van de digi-sapien. Vooral sociale simulatiegames als Animal Crossing, Fortnite, the Sims, groeien in populariteit. In deze spellen kun je van alles personaliseren, bepaal je zelf wat je doet en staat interactie met andere spelers centraal. En deze digitale karakters worden natuurlijk ook voorzien van een (zelf ontworpen) passend uiterlijk en outfit.

De digi-sapiens zien identiteit als iets vloeibaars en 81% van de generatie Z’ers zegt dat meerdere identiteiten nodig zijn. Het internet biedt het perfecte speelveld om om verschillende beelden van zichzelf te creëren, zonder de beperkingen van de fysieke wereld.

💡 De toekomst van digitale retail – is jouw merk er al klaar voor?

We zien dat retail vermengt met de online wereld: de grenzen tussen games, sociale gemeenschappen en mode vervagen. Hoe wij onszelf zien hangt sterk samen met consumeren. Wat als we online ‘spullen’ kunnen bemachtigen om onze (digitale) identiteiten te vestigen. Dit biedt veel kansen:

  • Duurzaamheid. Digitale mode is duurzaam! Maar een keer een kledingstuk laten zien is geen probleem. Er is zijn geen grondstoffen voor nodig behalve data en creativiteit.
  • Inclusiviteit. In de offline wereld kan niet iedereen zich kleden in merkkleding, maar je avatar wel!
  • Creativiteit en autonomie. Digitale mode kan mensen creatief laten omgaan met kledingstukken. Je wil natuurlijk niet knippen in je dure designer kledingstuk, maar als het digitaal is kan dat wel! We kunnen bijvoorbeeld stukken ontwerpen en deze delen met onze vrienden zodat zij ze weer verder kunnen aanpassen. Zo komt creativiteit en autonomie centraal te staan.

Mode is niet de enige sector die zich kan mengen met de digitale wereld. L’Oreal lanceerde afgelopen november Signature Faces: de eerste volledig digitale make-uplijn. En Ikea heeft zoom achtergronden gemaakt, zodat je elke dag kunt kiezen in welke cataloguskamer je wil zitten. Wat doet jouw merk?

🚀 Meer weten over retail in de toekomst? En weten hoe je als merk op deze behoeften kunt inspelen? Neem contact op met Buro Zorro voor een onderzoek op maat.

More articles

Koffieliefde
8 November 2022
We bestellen cappuccino, cortado, havermelk koffie, frappuccino, Latte macchiato, Almond Milk Honey Flat White of Vanilla Latte zonder blikken of blozen. Voeg daar nu eens Cold brew, plantaa...
De schoonheid van lelijkheid
3 October 2022
Lelijke hypes zijn van alle tijden. Spijkerbroeken met enorme scheuren, ik heb zelf een klein Gothic verleden met zwarte haarlokken en zwarte nagels, terwijl klasgenootjes Juicy op de kont v...
Brein en billen
25 August 2022
Boeken over het overprikkelde brein, breinfitness, het verstrooide brein, wat yoga doet met je brein, het verslaafde brein en brein-hacks, vliegen door de handen van de pakketbezorgers. Iede...
Mushroom boardroom
4 July 2022
Een brand designer die een druppeltje LSD in de koffie gooit voor brand new thoughts. Een verveelde huisvader of -moeder die kookt met magische paddenstoelen om de dagelijkse sleur te doorbr...
Twijfelen
23 June 2022
Stapels boeken liggen nog op me te wachten, lonkend op een boekentafel in mijn kantoor en loerend op het nachtkastje naast mijn bed. De belofte op meer kennis en nog meer twijfel. Want ik ge...
Trendtraining: Leren trendwatchen
25 May 2022
Hoe ziet jullie branche er over vijf of tien jaar uit? Welke behoeften komen er op waar jullie bedrijf of merk op moet inspelen? En welke ontwikkelingen kunnen jullie organisatie voor nieuwe...
De toekomst van het toilet
5 April 2022
Hoewel we het toilet bijna niet anders kunnen voorstellen dan we het nu kennen, kunnen technologische en maatschappelijke ontwikkelingen onze relatie met de pot gaan veranderen.
Alcoholvrij genot
16 March 2022
Alcohol is diep verankerd in onze cultuur. Een lekker gerecht, even bijkletsen op een terras of een gezellige borrel; daar hoort een drankje bij. Maar dit lijkt langzaam te veranderen.
De toekomst van materialisme
14 February 2022
De mentaliteit van onze huidige wegwerpmaatschappij lijkt langzaam te veranderen. Een verzameling van innovaties probeert oplossingen te bieden voor producten die normaliter snel vergaan om ...
De dood. Praat erover. Niet eroverheen.
9 February 2022
Van taboe naar gesprek. In ons onderzoek naar de toekomst van de dood doken we in de mogelijkheden en uitdagingen rondom het einde van het leven. Het wegmoffelen van de dood maakt plaats voo...
De toekomst van seksueel welzijn
3 January 2022
Hoe ziet de toekomst van seksueel welzijn eruit? Welke behoeften, veranderingen en nieuwe innovaties zien we de komende jaren? Zorro dook de toekomst in van de meest intieme delen van ons be...
Genetische modificatie
2 December 2021
Obesitas als oplossing voor het voedselprobleem. Een team van wetenschappers vond een ongebruikelijke truc voor het telen van grotere en stevigere gewassen. Ze brachten een menselijk gen in ...
De toekomst van landbouw
17 November 2021
Van de bio-industrie… Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen om mens en dier gezond te houden. Op dit moment consumeren we een aanzienlijk deel van deze eiwitten via dierlijke producten. Om de...
Merkstrategie
18 April 2021
Bij Buro Zorro onderzoeken we niet alleen de toekomst, we passen deze ook toe om je merk toekomstbestendig te maken. Maar hoe doen we dat precies? We nemen je mee in onze aanpak om tot een f...
Hunting for Purpose
10 March 2021
Ons onderzoek Pleasure Please gaat over directe behoeftebevrediging, intens geluk, verlangen naar gevaar en diepere zingeving en wat dit betekent voor merken. In een vierluik ga ik ook op Li...
Een kijkje in de toolkit van toekomstonderzoekers
23 February 2021
Buro Zorro exploreert en ontwerpt de toekomst. We geloven dat we ons op de toekomst kunnen voorbereiden en hem zelfs mede kunnen vormgeven. We schetsen hierom potentiële toekomsten en denken...
Intiem geluid
10 February 2021
Zou jij…. je Netflix verslaving terzijde schuiven om je over te geven aan de knisperende geluiden van ASMR? Stop je oordopjes zo diep mogelijk in je oren, ga lekker liggen en sluit je ogen.
De daad met draad
10 February 2021
Gelukzalig zet je je bril af. Mark was alles wat je hoopte. En dat orgasme! Het licht prikt aan je ogen. De sensoren van je pak zitten vastgezogen aan je huid. Je wringt je in een onhandige ...
Een shotje genot
10 February 2021
Zou jij…. genieten van een shotje neurostimulatie? Een directe brein boost om je een lekker gevoel te geven, om je te ontspannen of juist energie te geven. Nu we alcohol, koolhydraten en sig...
Hunting for danger
10 February 2021
Heb jij ook zo’n trek in verboden vruchten? Wil je ’s avonds na negenen de straat op rennen en vuurwerk afsteken, stiekem een fles whisky leegdrinken met vrinden, een gram coke naar binnen t...
Leave a Comment
Inschrijven toekomstnieuws Buro Zorro nieuwsbrief