Hét buro voor de toekomst

ROES

Interactieve lezing
Iedereen kent het verlangen wel; de enorme trek in iets waarvan je weet dat het slecht voor je is: een zak chips leegeten in de pauze, een pakje sigaretten in je buro-la. Ook al weet je dat je er niet voor moet zwichten, de lokroep is te sterk. Hoe ga je om met dit verlangen naar genot? Want eerlijk: iedereen heeft het. De een hunkert naar wijn, de ander naar een avond gokken, naar seks, eten of keihard werken. Jeanneke Scholtens, verslavingsgevoelige toekomstonderzoeker, ging 2.5 jaar lang op onderzoek en zocht het tot de bodem uit. Nu te boeken als keynote: Roes, een verslavende zoektocht naar genot.

Hoe werkt genot? Waarom is de roes zo verdomd aantrekkelijk? En Jeanneke’s persoonlijke motivatie: “waar haal ik het in godsnaam vandaan?” Wat startte als onderzoek naar de vraag: waar haal ik mijn genot vandaan als ik de wijn laat staan, resulteerde in een uitgebreid onderzoek naar de werking van het brein, de oorsprong van verlangens en de noodzaak van hedonisme. De zoektocht raakt aan de thema’s als de prestatiemaatschappij, levensverlenging, (on)maakbaarheid, veranderende zonden en de verschuivingen in gedrag binnen de maatschappij.

ROES Interactieve lezing door Jeanneke Scholtens
ROES is een eerlijke, grappige en interactieve lezing die gaat:
  • Over de afweging die je dagelijks meerdere malen moet maken tussen korte termijn verlangen en lange termijn belangen. Niet alleen over dat glas of die fles wijn, maar ook over keuzes in je DT, voor direct rendement of lange termijn waarde creatie.
  • Over de behoefte aan roes om te ontspannen en te verdoven na een stressvolle dag,
  • Over de verlokkingen van thuiswerken, eenzaamheid en de kantoortuin
  • Over gesloten bedrijfsculturen en prestatiedruk
  • Over allerhande verslavingen die op de loer liggen, zoals drank-, drugs-, werkverslaving en zelfs yoga-addicts
  • Over dopamine-drijvers en high performers
  • Over individualisme en de soloroes en collectivisme en de collectieve roes
Jeanneke Scholtens auteur schrijver ROES
Voor wie:

Voor HR managers, collega’s die elkaar lange tijd niet gezien hebben, voor de eeuwige op afstand werkers, voor workaholics, Wim Hoffers en kantoortuinders, voor agendahedonisten en yogasnuivers, voor iedereen die het gesprek wel en niet aandurft.

Bestel ROES
“De dag van de ommekeer was donderdag 23 mei, nu 2,5 jaar geleden. De dag dat ik stopte met drinken. Terwijl ik dacht vette zelfreflectie te hebben, sloeg ie me nu toch even keihard op mijn bek. Omdat ik niet de wijn dronk, maar de wijn mij. En dus stopte ik. Abrupt.”

Jeanneke Scholtens, toekomstonderzoeker met een fikse verslavingsgevoeligheid, besluit zichzelf als studieobject te gebruiken in haar onderzoek naar genot. Wat volgt is Roes: een eerlijke, grappige en confronterende zoektocht. Want waar komt die hang naar wijn vandaan? Waarom is die roes zo aantrekkelijk? Hoe werkt genot en waarom zijn we er allemaal naar op zoek? En waar moet ze nú haar shotje genot vandaan halen?

Bestel Roes geschreven door Jeanneke Scholtens toekomstonderzoeker schrijver