Pak je toekomst

De missie van het bedrijf staat altijd centraal

 

šŸŒŽ Steward-ownership. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft gekozen voor een structuur van steward-ownership. Dit is een eigendomsstructuur waarbij het eigendom en beheer van een bedrijf wordt beschermd en beheerd door ‘stewards’ die verantwoordelijk zijn voor het het beheer en de besluitvorming van het bedrijf. Het doel van steward ownership is om maatschappelijke waarde op de lange termijn te creĆ«ren in plaats van te streven naar korte termijn financiĆ«le winsten voor individuele aandeelhouders. En de missie en visie op lange termijn te bewaken.

Om dit te realiseren heeft ChatGPT de effectieve controle gegeven aan een non-profit organisatie. Dit betekent dat het bedrijf niet wordt geleid door aandeelhouders, maar door een groep betrokken partijen die zich inzetten voor de missie van het bedrijf. Daarnaast ontvangen investeerders een begrensd rendement en moet de winst moet altijd de missie van het bedrijf dienen. De principes van ‘veiligheid boven alles’, ‘breed verspreide voordelen’, ‘lange termijn veiligheid’ en ‘coƶperatieve oriĆ«ntatie’ zorgen ervoor dat de doelen van ChatGPT gericht zijn op het dienen van de mensheid. Het is bemoedigend dat de principes van steward-ownership bij OpenAI intact blijven, zelfs na de deal van $10 miljard met Microsoft, en dat het bedrijf zich blijft richten op het dienen van de mensheid.

šŸ‘” Van kapitalisme naar common wealth? Er vindt momenteel een verandering plaats in onze visie op winst en economie. Deze verschuiving past binnen een bredere ontwikkeling richting duurzaamheid, verantwoordelijkheid en betrokkenheid van de samenleving. Het oude kapitalistische model wordt geleidelijk vervangen door het “common wealth model”, waarbij bedrijven zich richten op het creĆ«ren van maatschappelijke waarde en verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving en het milieu. Dit model biedt een alternatief voor het traditionele kapitalisme, waarbij de focus ligt op het creĆ«ren van maatschappelijke en ecologische waarde en bijdragen aan de gemeenschap, in plaats van enkel op individuele winst van aandeelhouders. Deze ontwikkeling laat zien dat er een groeiende behoefte is aan bedrijven die zich inzetten voor het creĆ«ren van maatschappelijke waarde. Het doel van dergelijke modellen, zoals het Steward-ownership model van ChatGPT is het creĆ«ren van een meer democratische, inclusieve en gelijke samenleving.

ChatCPT en Steward-ownership, trendsignaal, trendinnovatie