Pak je toekomst

De zorgchatbot voor de toekomst

 

👩🏻‍⚕️ Dokter van de toekomst? Het is het jaar 2034. De vergrijzing in Nederland heeft haar hoogtepunt bereikt en de druk op de gezondheidszorg is enorm. Menselijke artsen kunnen de druk niet aan en kunnen zich niet langer permitteren om zich te concentreren op kleine, eenvoudig te beantwoorden zorgvragen.

In dit fictieve scenario zijn Nederlandse huisartsen vervangen door chatbots met kunstmatige intelligentie. De chatbots worden afgestemd op de behoeften van de patiënt door middel van AI, en daarmee kunnen ze de werkdruk van Nederlandse artsen aanzienlijk verminderen. In deze presentatie van iCare worden verschillende standpunten over dit scenario gedeeld door middel van verschillende acteurs, waardoor het echt tot leven komt.

 

🧠 Hersenen kunnen niet constant kraken Dit scenario biedt een goede oplossing voor de enorme druk op de zorg die mogelijk in het verschiet ligt. Tijdens de iCare-presentatie wordt het concept vanuit verschillende perspectieven belicht. Hieruit kwamen veel interessante meningen naar voren waar je als buitenstaander misschien niet meteen aan denkt.

Een arts kwam aan het woord en gaf aan dat ze haar werk mentaal veel zwaarder is gaan vinden sinds de komst van iCare. Omdat iCare verantwoordelijk is voor alle “simpele” gevallen, blijven alleen de complexe zorgvragen over voor menselijke artsen. Hierdoor moeten de artsen de hele dag scherp blijven en nadenken over de meest complexe vraagstukken. Ze gaf aan te verlangen naar een eenvoudige kwestie. De vraag die hierbij rijst, is hoe haalbaar dit is voor menselijke artsen en of dit niet leidt tot meer ziekteverzuim. Het concept van iCare kan in ieder geval als zeer interessant worden beschouwd en roept voldoende vraagstukken op die nuttig zijn voor het nadenken over de toekomst van de gezondheidszorg.

Bron: Maxima MC x Fontys – Centre of Expertise Health

iCare, trendsignaal, trendinnovatie