Pak je toekomst

Doodskisten knutselen, dé nieuwe hobby in Nieuw-Zeeland

 

💀 Verander doodgewone kisten in unieke creaties. Waar bridgeclubs in Nederland populair zijn onder ouderen, groeien in Nieuw-Zeeland de “coffin clubs”. Dit zijn groepen, meestal bestaande uit senioren, die regelmatig samenkomen om hun eigen doodskist te bouwen en te versieren.

Wat deze clubs zo bijzonder maakt, is hun vrolijke en creatieve benadering. In plaats van de dood als taboe te behandelen, omarmen de leden dit onderwerp met veel humor. Sommigen bouwen doodskisten in de vorm van een oude auto of motorfiets. Anderen versieren ze met felle kleuren of persoonlijke symbolen. Tijdens hun bijeenkomsten is er volop ruimte voor gezelligheid, kopjes thee en grappen over de dood.

De clubs zijn oorspronkelijk ontstaan omdat sommige ouderen wilden besparen op de hoge kosten van een traditionele begrafenis. Inmiddels zijn ze ook een manier geworden om de dood bespreekbaar te maken en er op een luchtige manier naar te kijken. Door er een creatief project van te maken, verliezen de deelnemers wat van hun angst voor de dood.

⚰️ Nieuw-Zeelanders breken taboes. Deze ‘coffin clubs’ lijken voort te komen uit een toenemende behoefte om het onderwerp dood op een open en ontspannen manier te benaderen. In veel westerse landen is de dood nog vaak een taboe, iets dat liever ontweken wordt. Maar deze oudere Nieuw-Zeelanders omarmen het met creativiteit en humor.

Dit sluit aan bij de bredere trend van ‘transparantie’, bedoeld om zaken als de dood, rouw en ouder worden bespreekbaarder te maken. Onderzoek van SIRE wijst uit dat 46% van de mensen die over de dood praten met hun naasten, vindt dat de band hierdoor sterker is geworden. Door er een creatief project van te maken, normaliseren deze clubs het bezig zijn met de dood en alles wat daarbij komt kijken.

Voor organisaties in de ouderenzorg en rond levensvragen kan dit inzicht nuttig zijn. Het laat zien dat er bij veel ouderen behoefte is aan ruimte voor openheid, verbinding en luchtigheid rond dit onderwerp. Activiteiten die hierop inspelen, kunnen waardevol zijn om mensen voor te bereiden op de laatste levensfase. Bovendien onderstreept het de grote wens van velen om hierin nog eigen regie te kunnen nemen.

Bron: The Japan Times, door Ryland James

Doodskist hobbyclub, trendsignaal, trendinnovatie