Pak je toekomst

Een campagne om aandacht te vragen voor de status van de oceanen

 

🐠 Vuile boter, vuile vis. Op Wereld Oceanen Dag 2023 lanceerde Patagonia een wereldwijde campagne om de oceanen te beschermen. Het is een veelzijdige campagne met een website, een petitie en een reeks films. In de campagne vragen ze aandacht voor bodemsleepnetvisserij die de oceaanbodem kapot maakt. Deze vorm van visserij vernietigt ecosystemen op de oceaanbodem, veroorzaakt overbevissing en doodt alles wat in de netten terechtkomt, van schildpadden en roggen tot haaien. Daarnaast heeft bodemsleepvisserij een enorme impact op het klimaat. De campagne van Patagonia creëert een platform voor kleinschalige vissers die veel minder impact hebben op het milieu en ook last hebben van de bodemberoerende visserij. Over de hele wereld worden gratis evenementen georganiseerd die dit onderwerp aankaarten, ook in Amsterdam.

Het is niet de eerste keer dat Patagonia opkomt voor het milieu. Ze nemen al jaren het voortouw bij klimaatactivisme. Het kledingmerk gebruikt haar platform niet alleen om aandacht te vragen voor milieukwesties, ze ondernemen ook daadwerkelijk actie. Zo hebben ze een zelfopgelegde ‘earth tax’ waarbij ze 1% van de omzet aan de milieuorganisaties schenken om lucht, land en water te beschermen.

🌊 Dan doen we het zelf wel! Steeds meer merken gebruiken hun platform om maatschappelijke kwesties aan te kaarten. Je zou Patagonia kunnen zien als één van de oprichters van dit zogenoemde merkactivisme. Het kledingmerk zet zich vaak in voor milieukwesties die volgens haar te weinig aandacht krijgt. Volgens Patagonia doen overheden en regeringen niet genoeg om de problemen aan te kaarten. Daarom neemt het merk het heft in eigen handen. Omdat Patagonia hier al jaren actief mee bezig is, hebben ze inmiddels een groot aantal volgers geworven en meer naamsbekendheid gekregen.

Dit is andere bedrijven ook opgevallen. Het begrip merkactivisme is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Maatschappelijke kwesties worden op creatieve en innovatieve manieren aangekaart door merken waar je het soms niet van verwacht. Of deze motivatie hiervan écht altijd puur en alleen maatschappelijk is, is soms de vraag. Maar dat er aandacht komt voor ondergesneeuwde maatschappelijke kwesties, kan in ieder geval gezien worden als winst.

Bron: Patagonia

Patagonia voor Wereld Oceanen Dag trendsignaal, trendinnovatie