Pak je toekomst

Een plek waar jongeren kunnen praten over hun rouwproces

 

🌟Een veilige haven voor rouw. Het Rouwcafé biedt een informele en toegankelijke plek voor jongeren om te praten over hun rouwproces. Het Rouwcafé biedt deze mogelijkheid door maandelijkse bijeenkomsten te organiseren waar jongeren vrijuit kunnen praten over hun verlies, zonder de formele setting van bijvoorbeeld een psycholoog. Dit, doordat ervaringen kunnen worden gedeeld en tegelijkertijd gegeten en gedronken kan worden. Het initiatief is ontstaan uit de persoonlijke ervaringen van de oprichters die zelf een dierbare verloren hebben en de behoefte voelden voor een laagdrempelige plek voor rouwverwerking. Het Rouwcafé doorbreekt taboes rondom rouwen, waarbij mannen in het bijzonder worden aangemoedigd om deel te nemen, bijvoorbeeld door activiteiten als kookworkshops aan te bieden.

💡Groeiende behoefte aan informele rouwondersteuning. De behoefte aan informele plekken voor jongeren om te praten over rouw en verlies is groeiende, voornamelijk vanwege de toenemende erkenning van mentale gezondheid en het doorbreken van taboes rondom rouwverwerking. Jongeren worden evengoed geconfronteerd met verlies, maar vinden het soms lastig hierover te praten vanwege drukke levensstijlen en sociale stigma’s. Het ontstaan van initiatieven zoals het Rouwcafé weerspiegelt de behoefte aan laagdrempelige, informele en inclusieve omgevingen waar jongeren zich vrij voelen om hun emoties te uiten en steun te vinden.

Organisaties kunnen dit inzicht gebruiken om soortgelijke initiatieven te ondersteunen of zelf te ontwikkelen, en zo bij te dragen aan het welzijn van jongeren in hun gemeenschap.

Bron: Cyril Schouten, Femke Uithol, Rosalie Vet en Chaja van Kollem

Het Rouwcafé, trendsignaal, trendinnovatie