Pak je toekomst

Een sportschool voor emoties

🏋️ Fitness voor je brein Wil je fysiek gezond zijn, dan moet je natuurlijk trainen. Maar hoe blijf je mentaal en emotioneel gezond? Vaak gaan we daar pas mee aan de slag als we professionele hulp nodig hebben. ‘COA’ wil daar verandering in brengen en heeft een fitness studio ontwikkeld waar je niet je spieren maar je hersenen traint om sterker te worden. In plaats van een les spinnen of hardlopen, kun je hier terecht voor lessen voor bijvoorbeeld ‘confidence’, ‘setting boundaries’ en ‘managing burnout’. Door de emotionele fitness niet een steriele psychologenruimte aan te bieden, maar net zo aantrekkelijk en uitgesproken te maken als een fitness studio hopen ze het stigma rondom mentale gezondheid verminderen.

💪 Menselijke skills centraal Er zijn steeds meer initiatieven die mentale gezondheid erkennen als belangrijke uitdaging voor elk individu, en het daarom behandelen als gelijkwaardig aan fysieke gezondheid. De twee hebben daarnaast ook veel met elkaar te maken. Onlangs was voetballer Dumfries nog openhartig over zijn ervaringen met de sportpsycholoog en de mentale kracht die hij daaruit haalt, na een glansrol in een succesvolle WK wedstrijd bedankte hij haar “dankzij mijn sportpsycholoog had ik vandaag de innerlijke rust om belangrijk te zijn voor het team”. Daarnaast worden emotionele vaardigheden als communiceren, empathie en zelfkennis gezien als skills die we in de 21e eeuw nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de maatschappij. We zien steeds meer organisaties die zich inzetten voor het ontwikkelen van mentale en emotionele skills als basisvaardigheid.

Deze ontwikkeling kan invloed hebben op hoe we als maatschappij, organisatie en individu omgaan met mentale problemen; is thuisblijven voor een ‘mental health day’ straks net zo normaal als je ziek melden door de griep? Hebben we straks op school naast lichamelijke opvoeding ook het vak mentale opvoeding? En wordt het trainen van je ‘empathiespier’ straks een vast onderdeel in iedere workout?

 

Bron: COA

Een sportschool voor emoties trendsignaal innovatie