Pak je toekomst

Een wijk waardoor je langer en gelukkiger leeft

❣️ Cartesiusdriehoek: een blauwe zone in stedelijk gebied De Cartesiusdriehoek in Utrecht wordt getransformeerd tot eerste blauwe zone in stedelijk gebied. De Cartesiusdriehoek wordt een levendige stadswijk met veel groen, met alle stedelijke voorzieningen binnen handbereik en waar wandelen en fietsen het hoofdvervoer vormen. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en voor duurzame (deel-) mobiliteit. En weet je wat de belofte is? dat je door hier te wonen wel 5 jaar (gezond) langer leeft! Wie wil dat nu niet.

Dit concept is geïnspireerd door blauwe zones. Dit zijn gebieden in de wereld – Okinawa, Nicoya, Loma Linda, Sardinië en Ikaria – waar veel inwoners uitzonderlijk lang en in goede gezondheid leven. Er is onderzocht welke gewoonten van de inwoners positieve gezondheidseffecten hebben en er zijn negen gemeenschappelijke kenmerken gevonden, zoals voldoende beweging, gezonde voeding, gemeenschap en zingeving. Deze pricipes, met als gedachtegoed ‘terug naar de basis’ staan hierom bij de cartesiusdriehoek centraal.

🩺 Gezond door je leefomgeving Vaak worden mensen gestimuleerd om uit zichzelf een gezonde leefstijl aan te nemen; ga naar een sportschool, neem zonnepanelen en eet gezond. Maar dit kan bijzonder lastig zijn als de omstandigheden niet optimaal zijn. Projecten zoals de Cartesiusdriehoek draaien dit om; ze maken de leefomgeving optimaal voor de gezondheid van de inwoners zodat mensen vanzelf gezondere gewoonten aannemen. De leefomgeving wordt zo niet alleen gezien als woonplek, maar ook als gezondheidsverschaffer. Niet alleen steden, wijken en woningen kunnen ontworpen worden met gezondheid, in plaats van bijvoorbeeld gemak, voorop. Ook in andere sectoren is dit principe toe te passen.

 

Bron: MRP en Ballast Nedam Development

Cartesiusdriehoek trendsignaal innovatie