Pak je toekomst

Kunstmatige intelligentie vernieuwt probleemoplossing

 

🧠 Verliezen van AI Verliezen in een spel is nooit leuk, maar wat als je verliest van een computer? Wetenschappers hebben jarenlang computers ingezet om tegen mensen te spelen. In 2016 wist het AI-model AlphaGo de wereldkampioen in Go te verslaan. De mythe dat computers niet zo creatief kunnen zijn als mensen, is hiermee ontkracht. Recentelijk werd nog een andere overtuiging weerlegd. Wetenschappers van Google DeepMind hebben een AI-model, FunSearch, ontwikkeld dat het ‘cap set-probleem’ oploste – een wiskundige uitdaging die jarenlang onoplosbaar leek voor de mens.

Het ‘cap set-probleem’ is een uitdaging om de grootste set punten te vinden die je in een ruimte kunt zetten, zonder dat je drie punten op één lijn krijgt. Het vereist inzicht in wiskundige patronen en relaties. Door dit probleem op te lossen, heeft AI laten zien dat het meer kan dan het nabootsen van menselijke intelligentie; het bracht eigen, originele oplossingen.

 

🚀 Van volger naar pionier AI gaat nu niet alleen over het verbeteren van wat we al hebben, maar helpt ook bij het ontdekken van originele inzichten. Dit opent de deur naar meer spannende wetenschappelijke ontdekkingen. Het markeert een kantelpunt in de evolutie van AI, die verschuift van een passieve volger naar een actieve partner in kenniscreatie. Wetenschappers zijn enthousiast om samen met AI tot nieuwe innovaties en inzichten te komen. Deze ontwikkeling laat ook zien hoezeer onze maatschappij en het bedrijfsleven afhankelijk zijn geworden van technologie, niet alleen voor efficiëntie, maar ook voor het doorbreken van nieuwe grenzen en het realiseren van wat voorheen onmogelijk leek. We beschouwen creativiteit en originaliteit vaak als uniek menselijke eigenschappen, maar door de prestaties van FunSearch en AlphaGo wordt deze opvatting uitgedaagd.

Bron: NRC

AI overtreft de mens, trendsignaal, trendinnovatie