Pak je toekomst
Proteïne gemaakt van CO2
Energie & BronnenTechnologie & TechniekVoeding & Agricultuur
🔬 Solein: van cellen naar voedsel Finse start-up Solar Foods ontwikkelde een veganistisch proteïnepoeder genaamd Solein. Ze ontwikkelden hiervoor een techniek waarmee het CO2 kan omzetten in eiwit met elektriciteit en lucht. In het proces wordt dit omgezet in zuurstof en proteïnepoeder wat kan worden gebruikt in vlees- en zuivelvervangers of als voedingssupplement. Volgens de makers is dit dé oplossing voor de klimaatimpact van ons voedselsystemen.
🐄 Van bio-industrie naar cellulaire landbouwEiwitten zijn belangrijke bouwstenen om mens en dier gezond te houden. Op dit moment consumeren we een aanzienlijk deel van deze eiwitten via dierlijke producten. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien en om te voldoen aan de duurzaamheidsuitdagingen worden nieuwe oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld cellulaire landbouw: een productiemethode waarbij landbouwproducten worden nagemaakt met behulp van cellen. Een bekend voorbeeld is kweekvlees: met de stamcellen van één gram spierweefsel kan ruim tienduizend kilo vlees gemaakt worden. Dit idee stamt al uit 1931, maar wordt langzaam realiteit. In Singapore mag het al sinds 2020 gegeten worden! Ook in Nederland wordt het flink ontwikkeld, maar het is nog even wachten tot we het in de supermarkt kunnen kopen. In de toekomst zouden we zo misschien ook eieren zonder kippen of leer en melk zonder koeien kunnen maken. Maar het hoeft niet alleen over dierlijke producten te gaan. Ook andere cellen, bijvoorbeeld bonen, schimmels, gisten of algen, kunnen met deze technieken een nieuwe voedselbron worden. Wetenschappers maakten bijvoorbeeld al koffie in een laboratorium. Met cellulaire landbouw kunnen we vergeleken met de bio-industrie meer, efficiënter, en dier- en klimaatvriendelijker gaan produceren. Wat zou het betekenen voor jouw sector of organisatie wanneer deze ontwikkeling zich doorzet?
Bron: Solein
