Pak je toekomst

Speculatief scenario

Relaties in 2050

Dit speculatieve scenario biedt een blik op een mogelijke toekomst. Het verkennen van zulke toekomsten stelt ons in staat om de potentiële impact van huidige trends en veranderingen te begrijpen voordat ze werkelijkheid worden. Hierdoor kunnen we als individu, bedrijf en maatschappij reflecteren op wat we belangrijk vinden, en kunnen we bewuste keuzes maken richting een gewenste toekomst. Dit scenario is gebaseerd op de trend ‘privacy in de virtuele economie en onderzoekt hoe privacy vormgegeven wordt in een wereld waar virtuele relaties en AI-avatars steeds meer geïntegreerd raken in onze samenleving.

Relaties in 2050

💗 2050: Humatarisme Treedt naar Voren

In 2050 is de digitale wereld een onmiskenbaar deel van ons dagelijks leven. Een opvallend fenomeen: ‘humatarisme’, waarbij mensen relaties aangaan met hun virtuele avatar-klonen. Dit verschuift onze perceptie van liefde en relaties. Mensen creëren virtuele klonen voor diverse doeleinden, variërend van virtuele partners tot familieleden. Anderen kunnen betalen voor deze diensten, wat kansen biedt voor passief inkomen.

 

⚖️ Wetgeving voor de Bescherming van (Virtuele) Entiteiten.

Dit fenomeen roept ook vragen op over toestemming, beheer van virtuele identiteit en privacy. Avatar-bezitters en gebruikers hebben beiden een verantwoordelijkheid in deze nieuwe wereld, een wereld die vraagt om zorgvuldige reflectie en regulering. In 2050 zijn er daarom nieuwe wetten ingevoerd ter bescherming van zowel individuen als hun virtuele entiteiten. De ‘Humatarische Toestemmingswet’ waarborgt rechten binnen humatarische relaties middels een Serviceverwachtingsovereenkomst (SEO) die de details van de relatie, verwachtingen en dataverwerking vastlegt. Avatar-bezitters dienen de aard van de relatie expliciet te vermelden om sancties te vermijden. De ‘Humatarische Platformcommissie’ (HPC) verzekert totale transparantie. Aanvullende wetten omvatten het Recht op Vrije Associatie, waardoor avatar-bezitters ongewenst gedrag kunnen stoppen en compensatie bieden, en het Recht op Respectvolle AI-Avatar Interacties, waardoor gebruikers ongewenste situaties kunnen beheren met een ‘strike’-knop en bij drie strikes een gesprek met een derde partij voor een oplossing.

 

💭 Hoe kun je deze toekomst voor zijn?

De verdere vermenging van virtuele en fysieke realiteiten opent nieuwe zakelijke horizonten en uitdagingen. AI- en virtuele technologieën zullen waarschijnlijk blijven evolueren, en het is essentieel om nu al te anticiperen op hun implicaties. Terwijl bedrijven nieuwe diensten kunnen lanceren die inspelen op de mogelijke opkomst van humatarisme, moeten ze tegelijkertijd navigeren door het complexe landschap van privacy en digitale rechten. Om een evenwicht te vinden tussen technologische vooruitgang en menselijke waarden, is het belangrijk om ethische richtlijnen te stellen, te investeren in onderwijs over digitale rechten en samen te werken met stakeholders om de beste aanpak te vormen. Stel jezelf de vraag: Hoe kan jouw bedrijf waarde toevoegen in deze zich ontvouwende realiteit? En welke stappen kun je nu zetten om een pionier te zijn in deze toekomstige wereld?”