This is custom heading element

Van biefstuk naar bonen

 

🐮Plant based koksopleiding. Vanaf september 2022 kunnen studenten aan het ROC Amsterdam naast de traditionele koksopleiding ook een volledig plantaardige opleiding volgen. In dit nieuwe curriculum wordt niet alleen vlees en vis weggelaten, ook leren de studenten hoe je dierlijke eiwitten volwaardig kunt vervangen door bijvoorbeeld gebruik te maken van granen en peulvruchten. De plantaardige voedingssector is nog volop in ontwikkeling, daarom gaan de studenten zelf experimenteren met nieuwe technieken en gerechten zoals vegetarische snacks en plantaardige patisserie. 

🎓 De eiwit revolutie en opleidingen voor de toekomst.  In 2021 is ongeveer een derde van de Nederlandse volwassenen minder vlees gaan eten. Klimaat- en dierenwelzijn waren hierbij belangrijke drijfveren. Volgens het nieuwste IPCC-klimaatrapport is dit een goed begin, want we zullen ons dieet flink moeten aanpassen om een wereldwijde voedselcrisis na 2050 te voorkomen. Deze groeiende vraag naar vleesvrije alternatieven wordt ook beantwoord: steeds meer restaurants bieden volwaardige vegetarische en veganistische gerechten en ook in de supermarkt worden de schappen met vleesvervangers alsmaar groter. Stevenen we zo af op een toekomst waarin plantaardig de norm is? En hoe ziet zo’n plantaardige toekomst eruit? In het boek “ooit aten we dieren”, geschreven door antropoloog Roanne van Voorst, wordt een toekomstbeeld geschetst van een maatschappij waarin het consumeren van dierlijke eiwitten iets uit de geschiedenis is. Vanuit het perspectief van een gezin in de toekomst blikt ze terug op de carnivoor van toen, en dan klinkt een plantaardig maatschappij zo gek nog niet.

 

Bron: ROC Amsterdam

Plant based koksopleiding trendsignaal innovatie