Pak je toekomst

Van egocentrisme naar ecocentrisme

👮 De natuur als rechtspersoon Wat als ecocide, het grootschalig beschadigen of vernietigen van de natuur, als misdrijf net zo serieus zou worden genomen als het beschadigen van mensen? In de huidige wetgeving staat de mens in het middelpunt: de natuur is eigendom van de mens en we kunnen het gebruiken hoe we het nodig hebben. Een groeiende beweging hoopt dat daar snel verandering in komt. Verschillende mensen en organisaties willen de natuur als rechtspersoon erkennen zodat niet alleen de belangen van mensen, maar ook die van de natuur voorop komen te staan. Wanneer de natuur rechten krijgt kan zij beter beschermd worden voor huidige en toekomstige generaties. Duurzaam voor natuur én mens.

🌱 Van egocentrisme naar ecocentrisme We verschuiven van een denkwijze waarin de mens centraal staat: egocentrisme, naar een waarin de natuur centraal staat: ecocentrisme. Rechten erkennen aan de natuur en haar als volwaardig rechtspersoon zien is hiervoor een eerste belangrijke stap. In steeds meer landen wordt de natuur al erkend als rechtspersoon. Bijvoorbeeld in Ecuador, waar in 2008 de rechten van de natuur al met succes werden verankerd in de grondwet. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat de rivier Piatúa beschermd voor de bouw van een dam; omdat dit project de vissoorten in gevaar zou brengen oordeelde de rechter in het belang van de rivier. Ook in Nederland lopen er al initiatieven, bijvoorbeeld om de Noordzee, de Waddenzee, de Maas en Amelisweerd eigen rechten toe te kennen. Jessica den Outer is als zelfstandig adviseur en expert op het gebied van rechten voor de natuur dé voorvechter voor dit idee in Nederland.

Niet alleen overheden, ook andere organisaties (bedrijven, ngo’s, …) kunnen rechten van de natuur toepassen in hun werkwijze en beleid. Neem jij de rechten van de natuur al mee in jouw bedrijfsvoering?

 

Bron: International Rights of Nature Tribunal

Rechten voor de natuur trendsignaal innovatie