Buro Zorro - Het trendwatch-platform waar je vooruit leert kijken

Pak je toekomst

Trenddatabase

Ontwikkelingen van vandaag, trends van morgen

Trendwatchen volgens de methode van Buro Zorro begint altijd met een flinke dosis inspiratie. Daarom gaan onze eigen Zorro’s dagelijks op zoek naar bijzondere, belangrijke of spraakmakende innovaties en ontwikkelingen, die wij hier graag met je delen:

  • Alles
  • Ideeën en innovaties
  • Markttrend
  • Mensentrend
  • Producten en diensten
  • Signalen
  • Trends
  • Veranderingen en uitdagingen
,

Een ‘uitlaatservice’ voor mensen

Chuck McCarthy maakte van zijn passie voor wandelen een succesvolle carrière als People Walker. Hij biedt klanten niet alleen de mogelijkheid om te wandelen, maar ook om te praten over hun leven en problemen.

,

Toekomstverkenning rond zwangerschap en geboorte

Wondermash Birth Futures verkent de toekomst van geboortezorg en biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatie en zorgzaamheid.

,

De mogelijkheden van Creatieve AI voor ontwerpprocessen

Creatieve AI kan bedrijven helpen bij het vinden van duurzame oplossingen. Board of Innovation heeft creatieve AI gebruikt om het afvalprobleem van McDonald’s aan te pakken.

,

Een tijdmachine vol schandalen

Oatly’s “F*ck Oatly” website verzamelt alle kritiek en negatieve reacties over hun producten en communicatie.

,

Zelf thuis experimenteren met genetische manipulatie

Met de DIY CRISPR-kit kunnen amateurwetenschappers thuis genetische manipulatie uitproberen. Deze ontwikkeling speelt in op onze groeiende behoefte aan kennis en controle over ons eigen lichaam, maar roept ook vragen op over ethiek en verantwoordelijkheid.

,

Een biologische urn gekweekt uit mycelium voor een duurzaam afscheid

Loop EarthRise™ is een biologische urn, die zowel een bron van nieuw leven als een blijvende herinnering in de natuur creëert, waarbij op natuurlijke wijze menselijke voedingsstoffen worden teruggegeven aan de aarde.

,

Wetenschap maakt het onmogelijke mogelijk

Colossal Biosciences wilt uitgestorven dieren zoals de dodo-vogel weer tot leven te brengen met behulp van geavanceerde genetische technieken.

,

Onsterfelijk in de metaverse

In de metaverse kunnen VR-brillen, avatars en verzamelde data, zoals stemmen, digitale kleding en bewegingen, worden gebruikt om overleden personen digitaal in leven te houden en mensen in staat te stellen met hen te communiceren.

,

De geboorte van een baby met DNA afkomstig van drie personen

Een baby geboren uit het DNA van drie mensen markeert een mijlpaal in de voortplantingstechniek en opent de deur naar nieuwe medische mogelijkheden.

,

Herbeleef dierbare momenten met virtual reality

Deze app zet opgenomen herinneringen om in 3D-beelden, waardoor gebruikers hun dierbare momenten opnieuw kunnen beleven.

,

Een speculatief toekomstbeeld: gesimuleerd voedsel met gezondheidsvoordelen

Een toekomstbeeld over gesimuleerde superfoods die zijn ontworpen om eten te verbeteren op alle fronten – van voedingswaarde tot smaak en uiterlijk.

,

Bedrijven zetten diversiteit actief in

De groeiende aandacht voor inclusiviteit en diversiteit zorgt voor een verandering op het gebied van personeel werven en aannemen. Bedrijven gaan actief op zoek naar mensen die eerder geen kans kregen om hun unieke kwaliteiten te benutten.

,

De groeiende kloof tussen mobiliteit en financiële middelen

De opkomst van vervoersarmoede in onze samenleving laat zien dat mobiliteit en de mogelijkheid om jezelf te verplaatsen een steeds grotere uitdaging wordt voor mensen zonder de juiste middelen.

,

Jongeren verlangen naar rust en saaiheid

Jongeren verlangen steeds meer naar rust en saaiheid, ook wel ‘grandma era’ genoemd. Ze kiezen er steeds vaker voor om niet mee te doen aan de dagelijkse ratrace en leven liever als een saaie, maar gelukkige en ontspannen, oma.

,

Een stage voor moeders die weer willen gaan werken

MullenLowe heeft Momternships geïntroduceerd, een programma om werkende moeders te ondersteunen bij het oppakken van hun carrière, waarbij ze betaalde stages van 10 weken kunnen volgen.

,

Duurzame transparantie en traceerbaarheid in de textielindustrie

FibreTrace biedt duurzame transparantie in de textielindustrie door de hele productieketen van vezel tot eindproduct te tracken. Dit zorgt voor meer verantwoordelijkheid en bewustwording bij bedrijven en consumenten.

,

De impact van kapitalisme op onze relaties

De impact van kapitalisme op onze relaties en de groeiende behoefte aan verbinding en gemeenschap in onze samenleving.

,

Hoor de muziek van planten

PlantWave is een apparaat dat de muziek van planten omzet in geluid. Dit innovatieve product creëert verbinding tussen mens en natuur en kan bijdragen aan bewustwording.

,

Het recht om even onvindbaar te zijn in een altijd bereikbare wereld

Nederlandse zorgsector introduceert het ‘recht op onbereikbaarheid’, wat werknemers de mogelijkheid geeft om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn en grenzen te stellen voor een gezonde werk-privébalans.

,

Toename seksuele activiteit onder 75-plussers

Seksuele activiteit neemt toe onder 75-plussers, terwijl het bij jongere generaties juist afneemt. Dit duidt op een verschuiving in generatiepatronen en veranderende behoeften.

,

AI gegenereerde afbeeldingen leiden tot nog meer onzekerheid over de betrouwbaarheid van nieuws

De opkomst van nepnieuws is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden, maar nu lijkt het probleem nog groter te worden door de invloed van kunstmatige intelligentie (AI).

,

Digitale platformen verbinden spiritualiteit en moderne technologie

Nu-Spiritualisme combineert spiritualiteit en technologie, en biedt een toegankelijke manier om zingeving en verbinding te vinden in een gedigitaliseerde wereld.

,

Precarisering in de ouderenzorg

De werkdruk in de ouderenzorg neemt toe door veranderende arbeidsmarkt en werkgeversverwachtingen, waardoor werknemers oververmoeidheid en gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Door lage lonen en kleine contracten leven zij onder de armoedegrens.

,

Duurzame begrafenissen voor een groen afscheid

Steeds meer mensen kiezen voor een begrafenissen waarbij de overledene op een milieuvriendelijke manier wordt begraven. Van afbreekbare kisten, tot manden en lijkwaden.

,

Disney’s tweebenige droid creëert emotionele verbindingen

Disney ontwikkelt een tweebenige droid die emotionele verbindingen met mensen kan creëren, wat mogelijk kansen biedt voor bedrijven in diverse sectoren, maar ook morele uitdagingen met zich meebrengt.

,

Toename schoolverlaters: een groeiend maatschappelijk probleem

Stijgend aantal schoolverlaters in Nederland toont onvrede met het huidige onderwijssysteem en benadrukt de noodzaak voor meer flexibiliteit en inclusiviteit in het onderwijs.

,

Corona drijft consumenten naar minder materiële levensstijl

De coronapandemie heeft geleid tot een verschuiving in consumptiepatronen. Mensen geven nu minder uit aan spullen en meer aan diensten en ervaringen.

,

Speculatieve winkel maakt gevolgen van dreigende watercrisis tastbaar

De Drop Store is een online campagne die een toekomstbeeld schetst van een verslechterende watercrisis, waarin schoon water schaars wordt en toegang tot drinkwater wereldwijd een urgent probleem vormt.

,

Een teken van inclusiviteit en veranderende gezinsstructuren

Nieuwe wetgeving maakt dubbele achternamen voor kinderen mogelijk in Nederland, wat wijst op een grotere focus op diversiteit, inclusiviteit en erkenning van moderne gezinsstructuren.

,

De groeiende rol van grootouders in de samenleving

Grootouders spelen door de toenemende levensverwachting en verbeterde gezondheid van ouderen een grotere rol in het leven van hun kleinkinderen.

,

Met democratische prijzen maakt Telfar Clemens mode toegankelijk

Modeontwerper Telfar Clemens introduceert een dynamisch prijsmodel voor zijn kledinglijn, waardoor populaire items goedkoper worden en mode toegankelijker en betaalbaarder wordt voor iedereen.

,

Cultivated meat brengt uitgestorven smaken terug

Cultivated Meat introduceert een gehaktbal gemaakt van gekweekt vlees van een wolharige mammoet.

,

Nieuwe producten van vintage en deadstock

Nike lanceert een collectie waarbij lokaal vintage en deadstock producten worden verzameld en omgetoverd in een nieuwe lokale collectie.

,

Effectief je inkomen schenken

Effectieve altruïsten zijn mensen die geloven dat ze meer impact kunnen hebben door een groot deel van hun inkomen te schenken aan de meest effectieve liefdadigheidsorganisaties en wetenschappelijke gegevens gebruiken om deze te selecteren.

,

De nieuwe betekenis van luxe en waarde in de mode-industrie

In plaats van extravagante ontwerpen laat je echte luxe en rijkdom tegenwoordig zien door hoogwaardige minimalistische stukken waar vakmanschap, materiaalkwaliteit en duurzaamheid centraal staan.

,

Een revolutie in transport?

De Hardt Hyperloop biedt een efficiënt en duurzaam alternatief voor het traditionele trein- en vliegverkeer. Het is een futuristisch transportsysteem waarbij capsules met hoge snelheid door vacuümbuizen worden geschoten.

,

IKEA brengt liefde en energiebesparing samen

IKEA organiseerde een speeddate evenement in Utrecht om bewustzijn te creëren over duurzame keuzes en de impact van dagelijkse activiteiten op het milieu.

,

Een vierde kleur voor autonome voertuigen

Onderzoekers van de North Carolina State University stellen voor om een vierde kleur, wit, toe te voegen aan verkeerslichten voor autonome voertuigen.

,

Een campagne over palliatieve zorg voor patiënten en naasten

Deze campagne informeert patiënten over de beschikbare opties voor palliatieve zorg. Dit wordt steeds belangrijker omdat er in de gezondheidszorg steeds meer aandacht is voor het bevorderen van welzijn in plaats van alleen ziektebestrijding.

,

Een waterzuiveringsritueel

Met de installatie Aquifer worden bezoekers bewust van hun waterconsumptie door een ‘water opvang ritueel’ uit te voeren waarmee ze hun eigen water zuiveren.

,

Een codeer-bootcamp voor vrouwen

Nieuwe codeer-bootcamp Alyx richt zich op vrouwen en biedt vier maanden les in frontend- en backend-ontwikkeling van vrouwelijke instructeurs.

,

Decentrale besluitvorming: de wil van de mens wordt wet

Deze politieke stroming versterkt de stem van de gemeenschap en pakt specifieke problemen aan door meer macht en besluitvorming te decentraliseren naar lokale overheden.

,

Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven

De Europese Commissie wil consumenten met het “recht op reparatie” meer controle geven over hun elektronica en witgoed door fabrikanten te verplichten om reserveonderdelen en reparatie-instructies te verstrekken.

,

De missie van het bedrijf staat altijd centraal

Het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, heeft gekozen voor een structuur van steward-ownership waarbij investeerders een begrensd rendement ontvangen en de missie van het bedrijf altijd centraal staat.

,

Trots op je leeftijd

‘PR:OUD – trots op leeftijd’ is een koffietafelboek met meer dan 40 portretten en verhalen van Nederlanders die inspireren en je aan het denken zetten over ouder worden.

,

Boerderijen voor de gemeenschap

De boerderijen van Lenteland verbindt mensen, grond en voedsel om zo aan een gemeenschap te bouwen.

,

Chinese overheid sponsort matchmaking-app om dalend geboortecijfer tegen te gaan

China wil meer jonge mensen aanzetten tot het stichten van gezinnen en verhoogt daarom het huwelijkscijfer met een door de overheid gesponsorde matchmaking-app.

,

Kunstmatige bestuifrobot

Kunstmatige bestuifrobot Fairy kan bijen helpen bij het bestuiven van gewassen en fruitbomen. En biedt mogelijk een oplossing voor de afname van bijenpopulaties en de gevolgen daarvan voor de landbouw.

,

Op zoek naar de balans tussen zelfexpressie en privacy

Games en online werelden winnen aan populariteit en bieden nieuwe kansen voor bedrijven in de virtuele economie. Waar dit enerzijds zorgt voor een toenemende behoefte aan online zelfexpressie, leidt dit ook tot nieuwe vraagstukken rondom privacy.

,

Boeing ontwikkelt vliegtuig met vleugels op het dak

Boeing revolutioneert de luchtvaart met hun nieuwe ontwerp van een vliegtuig met vleugels op het dak, waardoor de CO2-uitstoot sterk vermindert wordt. Deze baanbrekende technologie zal bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de luchtvaart en het milieu.

,

Zingeving door nieuwe tradities

Omdat traditionele feestdagen en rituelen niet meer lijken te passen bij onze diverse samenleving, ontstaan er steeds meer nieuwe rituelen die verbinding en begrip tussen mensen centraal stellen.

,

Een revolutionaire manier om biodiversiteit te monitoren

Onderzoek laat zien dat drones kunnen worden gebruikt om eDNA-monsters van bomen te verzamelen, wat het monitoren van biodiversiteit kan verbeteren.

,

Verlies elkaar niet uit het oog als polarisatie dichtbij komt

Sire lanceert campagne “Verlies elkaar niet uit het oog als polarisatie dichtbij komt”, om polarisatie te voorkomen en het belang van verbinding te benadrukken.

,

STEAM vaardigheden leren door het gebruik van robots

Bij RobotWise staat STEAM-onderwijs centraal om de nieuwe generatie innovatieve denkers en doeners voor te bereiden op de uitdagingen van morgen.

,

De natuur centraal

We verschuiven van een denkwijze gericht op de mens van nu: egocentrisme, naar een denkwijze gericht op de wereld van de lange termijn: ecocentrisme. We bewegen voorbij kortetermijndenken en leggen steeds meer nadruk op het welzijn van alle belanghebbenden op de lange termijn.

,

Frankrijk wil binnenlandse vluchten verbieden

Frankrijk wil privéjets verbieden in hun strijd tegen klimaatverandering, maar niet iedereen is het ermee eens. Wordt het voorstel uitgevoerd of blijft het bij discussie?

,

Op naar digitaal bezit met NFT’s

Deze non-fungible tokens zijn een voorbeeld van hoe we digitaal bezit kunnen verzamelen en verhandelen.

,

Een nieuw tijdperk waarin mens en natuur hand in hand gaan

In het Antropoceen overheerst de mens de natuur, maar het symbioceen biedt hoop door een gezonde balans tussen mens, natuur en technologie te creeëren.

,

Een slimme AI chatbot

Deze revolutionaire kunstmatige intelligentie kan menselijke taal verstaan en antwoord geven op bijna elke vraag. Maar ondanks de prachtige toepassingen is de technologie nog steeds in ontwikkeling en bevat ze belangrijke uitdagingen.

,

Het blootleggen van oneerlijke successen in de entertainmentindustrie

De opkomst van het woord #nepobaby op social media weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over oneerlijke voordelen voor kinderen van beroemde ouders in de media- en entertainment industrie en de maatschappij als geheel.

,

Robot biedt zieke supporter een stadionervaring vanuit het ziekenhuisbed

FC Utrecht biedt zieke supporters de kans om live vanuit het ziekenhuisbed wedstrijden in stadion Galgenwaard bij te wonen met behulp van een robot.

,

Een nieuwe wet voor gendergelijkheid en welzijn op de werkvloer

Het Spaanse parlement heeft ingestemd met een wet die werknemers met pijnlijke menstruatieklachten betaald verlof geeft.

,

Innovatieve oplossing voor plasticvervuiling

Samsung en Patagonia hebben samen een oplossing voor plasticvervuiling in de oceaan ontwikkeld in de vorm van een nieuwe wasmachine die 54% minder plastic in de zee laat belanden.

,

De “nieuwe” generatie influencers

Deze populaire content creators bewijzen dat ouder worden geen belemmering is om van het leven te genieten en hopen zo bij te dragen aan een meer accepterende samenleving.

,

Bestel je drankjes of hapjes bij iemand die stottert

Pop-up cafés in Japan laten klanten bestellen bij mensen die stotteren, om vaardigheden te vergroten en bewustzijn te creëren over spraakproblemen, wat bijdraagt aan een inclusievere samenleving.

,

Module in Barcelona gaat studenten leren over het klimaat

In Barcelona moeten alle studenten aan de universiteit van Barcelona vanaf 2024 een nieuw vak volgen, namelijk: klimaatcrisis.

,

LinkedIn hulpmiddel voor werkzoekenden met het syndroom van Down

Inployable biedt mensen met het syndroom van Down hulp bij het vinden van werk en bevordert het inclusief aannemen van personeel.

,

Het toilet als gezondheidsmonitor

Dit wellness toilet heeft sensoren op de stoel om hartslag en huidconditie analyseren, terwijl sensoren in het toilet kijken naar mogelijke ziektemarkers in de ontlasting.

,

Alcoholvrije wijn en de post-alcoholische samenleving

Studio Null ontwikkelde een alcoholvrije wijn die smaakt naar echte wijn. Gaan we richting een post-alcoholische samenleving?

,

De bodem als opslagplaats van CO2

Nederland heeft van nature een landschap wat als geen ander CO2 kan opslaan. Een nieuwe vorm van landbouw speelt hierop in. Ligt de oplossing voor het klimaatprobleem onder onze voeten?

,

Geeft mensen met autisme gelijke kansen op de arbeidsmarkt

Google Cloud heeft een initiatief gelanceerd om mensen met autisme te ondersteunen bij het vinden van een passende baan en hen dezelfde kansen te bieden als anderen op de arbeidsmarkt.

,

Van de ratrace naar ‘worthy work’?

Werk is steeds meer een religie geworden; het is niet alleen een middel om geld te verdienen, maar het is een kernpunt van onze identiteit.

,

Robotisering bereikt een hoogtepunt

De gemiddelde robotdichtheid in de verwerkende industrie heeft in 2020 een wereldwijd record bereikt van 113 eenheden per 10.000 werknemers.

,

Een self-care game voor goede gewoontes

Gebruikers verdienen punten door gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen en worden zo beloond voor hun goede gewoonten. Een ondersteuner voor leefgewoonten? Of verslavend spel?

,

Biosensor op afstand

De Philips Healthdot is een draagbare biosensor waarmee zorgverleners niet alleen patiënten kunnen monitoren in het ziekenhuis, maar ook onderweg en thuis zonder dat daar een hub of mobiele telefoon voor nodig is.

,

Een woning voor meerdere generaties

Een woning met aangepaste leefruimtes voor elke behoefte van elke generatie. Zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

,

Ontwerpen voor mentaal welzijn

Wanneer je plaats neemt voor de muur, neemt de wand jouw eigen ademhaling over en wordt je begeleid naar een geleidelijke ademhaling.

,

Een chatbot ter ondersteuning van huisartsen

De capaciteiten in de zorg nemen steeds meer af. De slimme chatbot Bingli interviewt patiënten voor ze de huisarts zien zodat artsen meteen aan de slag kunnen.

,

Boeken die pas te lezen zijn over 100 jaar

Een eerste stap naar een toekomst waarin we langetermijndenken terugbrengen in instituten en individuen. Deze boeken worden pas gepubliceerd in het jaar 2214.

,

The relief of missing out

In een tijd waarin nieuws over gezondheid, economie en politiek vaak verontrustend is, kiezen steeds meer jongeren ervoor om niet meer op de hoogte te zijn door het nieuws te vermijden.

,

Merken mengen zich in het publieke debat

Activisme wordt steeds vaker ingezet als merkstrategie. Om bij te dragen aan de samenleving, maar ook om (potentiële) medewerkers en klanten te winnen.

,

Bedwelmende drankjes zonder alcohol

Deze alcoholvrije drankjes zijn ontwikkeld om te helpen ontspannen zonder negatieve effecten van alcohol. Santé!

,

Een pleister voor je gemoedstoestand

Fleur Marche ontwikkelde verschillende wellness pleisters die je gemoedstoestand beïnvloeden op basis van CBD voor een natural high.

,

Leer je gevoel benoemen met een app

Door dagelijkse vragen te koppelen aan data van je smartphone krijg je met Feelee inzicht in welk gedrag bijdraagt aan je welzijn.

,

Een intelligent antwoordapparaat voor dementerenden

Met het groeiend aantal ouderen en tekorten in de zorg komen we als maatschappij en zorgsector voor grote uitdagingen te staan. Hoe kan technologie deze uitdagingen verlichten?

,

Een retraite gericht op slaap

Krijg jij niet genoeg slaapuren? Dan boek je toch een hotel kamer met allerlei slaapvoorzieningen! Rosewood Hotels & Resorts biedt daarvoor retraites aan.

,

Op naar fuserende tradities

In totaal kent Nederland elf nationale feestdagen, waaronder Goede Vrijdag, Pasen, en Kerst. Maar passen deze christelijke tradities nog wel bij de samenleving?

,

Is dit de toekomst van zuivelproductie?

Wat als we melk kunnen maken zonder dat we daar een koe voor nodig hebben? Dit is het doel van those Vegan Cowboys, de nieuwe onderneming van Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager.

,

Een 100% traceerbare burger

The New Fork, een Amsterdamse Startup gericht op technologie in voedselketens, heeft een blockchain hamburger gelanceerd. Bij deze burger kun je precies zien waar het vlees, broodje en de sla vandaan komen.

,

Frisdrank in de metaverse

De nieuwe smaak van Coca Cola genaamd “Byte” smaakt naar… pixels! Met dit drankje richt het frisdrankbedrijf zich op de gaming community.

,

Proteïne gemaakt van CO2

Finse start-up Solar Foods ontwikkelde een veganistisch proteïnepoeder genaamd Solein. Ze ontwikkelden hiervoor een techniek waarmee ze CO2 omzetten .

,

Op doktersvoorschrift naar een museum

In Brussel start een proefproject waarbij artsen patiënten naar het museum kunnen sturen als onderdeel van hun behandeling.

,

Maakt een datalek ruikbaar

The Smell of Data is een geur die gecreëerd is om internetgebruikers instinctief te waarschuwen voor datalekken op persoonlijke apparaten.

,

Een stoel die je knuffelt

OTO the hugging chair is een stoel die je knuffelt. De coconvorm zorgt voor een gevoel van privacy en veiligheid, de binnenwanden kunnen worden opblazen.

,

Het 8 miljardste mens is geboren

De VN heeft 15 november 2022 uitgeroepen tot “Day of Eight Billion”. Deze enorme groei in de wereldbevolking kan verklaard worden.

,

Vervaging tussen echt en nep

Wat gebeurt er als een acteur komt te overlijden tijdens het opnemen van een film? Voorheen zou dat een probleem zijn, maar niet meer door deepfake.

,

Een modellen agency voor avatars

Photogenics,een modellen agency in LA, opent binnenkort een afdeling speciaal voor avatars. Ze willen zo verkennen hoe modellen hun carrière kunnen uitbreiden

,

Een wijk waardoor je langer en gelukkiger leeft

De Cartesiusdriehoek in Utrecht wordt getransformeerd tot eerste blauwe zone in stedelijk gebied. De Cartesiusdriehoek wordt een levendige stadswijk.

,

Het eerste digitale modehuis

“Verspil niks behalve data en gebruik niks behalve de verbeelding”. Vanuit deze gedachte werkt The Fabricant, het eerste digitale modehuis.

,

Biechten in het bedrijfsleven

De boers Sander en Stephan van Ummelen, oprichters van Waardengedreven, nemen de biecht af in de corporate wereld met corporate confessions.

,

De natuur als lid van raad van bestuur

Faith in nature is het eerste bedrijf dat de natuur heeft benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Het bedrijf werkt samen met milieu- en bedrijfsjuristen.

,

Een trouwjurk te leen voor minima

Kleine meisjes dromen van een mooie trouwjurk. Maar wat als je op de dag zelf geen geld hebt om er een aan te schaffen? Dit is een veelvoorkomend probleem .

,

Bier als sport herstel drankje

Thrive is hét sport herstel bier merk. Naast de heerlijke smaak, bevat het ook voordelen van een sportherstelshake: het biertje is alcoholvrij en bevat eiwitten.

,

Een onderwijssysteem

Als een kind goed kan lezen en leren wordt daarvan verwacht dat hij of zij op de middelbare school de boeken in duikt op het VWO.

,

Een sportschool voor emoties

Wil je fysiek gezond zijn, dan moet je natuurlijk trainen. Maar hoe blijf je mentaal en emotioneel gezond? Vaak gaan we daar pas later mee aan de slag.

,

Een draagbare luchtzuiveraar

Airtomo is een 3D geprinte draagbare luchtzuiveraar ontwikkeld door Kevin Chiam. Hij kan bevestigd worden aan een schoen, kleding of tas.

,

Flexibele stedelijke ontmoetingsplekken

ParkUp tovert verwaarloosde ruimtes om tot een plek die burgers een eigen invulling kunnen geven. Lege ruimtes worden gevuld met verticale palen.

,

Een podcast voor veilig sporten tijdens de Ramadan

Sports Direct maakte de podcast ‘Ramadan Running’ over hardlopen tijdens de ramadan, om moslims aan te moedigen om tijdens het vasten te blijven trainen.

,

Een campagne om te praten over de dood

Stichting Ideële Reclame(SIRE) is een stichting die reclamecampagnes maakt over onderwerpen die door de makers als maatschappelijk probleem worden gezien.

,

Betalen voor ontbossing met een biertje

Amazonica is een biertje van lokale Braziliaanse ingrediënten. De prijs wordt wekelijks aangepast op basis van de ontbossing in het amazone-regenwoud.

,

Zorgen voor digitaal welzijn, veiligheid en privacy

De metaverse is volop in ontwikkeling en meer bedrijven investeren in deze virtuele wereld. Maar zo’n nieuwe virtuele dimensie zorgt ook voor nieuwe uitdagingen.

,

Van egocentrisme naar ecocentrisme

Wat als ecocide, het grootschalig beschadigen of vernietigen van de natuur, als misdrijf net zo serieus zou worden genomen als het beschadigen van mensen?

,

Beleid ontwikkeld door kunstmatige intelligentie

Hoe zou AI, kunstmatige intelligentie, kunnen helpen om de welvaart in een samenleving op een eerlijke manier te verdelen? Google’s DeepMind zocht het uit.

,

Van biefstuk naar bonen

Vanaf september 2022 kunnen studenten aan het ROC Amsterdam naast de traditionele koksopleiding ook een volledig plantaardige opleiding volgen.

,

Een duurzame virtuele modecollectie

Hoe maken we mode duurzamer? Dit is een vraag waar verschillende onderzoekers en ontwerpers zich dagelijks over buigen, en met resultaat!

,

Betalen met een toiletbezoek

In een universiteit in Zuid Korea wordt met het BeeVi toilet menselijk afval omgezet in methaan, wat gebruikt wordt als energiebron voor de universiteit.

,

Een sneaker ontworpen door algoritmes

De nieuwe sneakers van Snapchat en Design Museum London zijn niet ontworpen door mensen, maar door een computer. Het algoritme scande een database.

,

Een kunstmatige vriend met behulp van AI

Replika is een kunstmatig intelligente ‘vriend’ die van jou leert. Je maakt een vriend aan, bepaalt het uiterlijk, bedenkt een naam en je kunt starten met chatten.

Club Zorro lid worden trendinspiratie krijgen training volgen
Nieuwsbrief Buro Zorro