Pak je toekomst

Ecocentrisme

We verschuiven van een denkwijze gericht op de mens van nu: egocentrisme, naar een denkwijze gericht op de wereld van de lange termijn: ecocentrisme. We bewegen voorbij kortetermijndenken en leggen steeds meer nadruk op het welzijn van alle belanghebbenden op de lange termijn.
🌱 Van egocentrisme naar ecocentrisme

Onze huidige tijd wordt gekenmerkt door kortetermijndenken en een focus op het nu. Maar, zoals filosoof Roman Krznaric schreef in het boek ‘De Goede Voorouder’, laten de duurzaamheidsuitdagingen van vandaag zien dat er iets moet veranderen willen we de komende generaties nog een zorgeloze toekomst kunnen bieden. Daarom is het van belang dat zij die de toekomst gaan beleven, zoals de natuur en toekomstige generaties, een stem krijgen bij de (politieke) beslissingen die vandaag gemaakt worden. Steeds meer mensen en bedrijven zetten zich actief in om de natuur centraal te stellen. Van wetgeving en bedrijfsvoering, tot lesmateriaal en productiemethoden. Door onze kennis in te zetten om het welzijn van de natuur centraal te zetten, werken we actief aan een gevoel van veiligheid en zekerheid, voor nu maar vooral op lange termijn. We verschuiven zo van een denkwijze gericht op de mens van nu: egocentrisme, naar een denkwijze gericht op de wereld van de lange termijn: ecocentrisme.

Hoe zet je deze trend in voor je bedrijf en voor jezelf?

Deze trend biedt kansen om lange termijn waarde te creëren. Ga eens na hoe jouw producten, diensten en werkwijze bijdragen aan het welzijn van de natuur en toekomstige generaties. Welke middelen heb je in huis om die bijdrage te vergroten? En hoe kun je dit communiceren naar de buitenwereld?

Een aantal concrete voorbeelden van trendsignalen:

Proteïne gemaakt van CO2

Finse start-up Solar Foods ontwikkelde een veganistisch proteïnepoeder genaamd Solein. Ze ontwikkelden hiervoor een techniek waarmee ze CO2 omzetten .

Van egocentrisme naar ecocentrisme

Wat als ecocide, het grootschalig beschadigen of vernietigen van de natuur, als misdrijf net zo serieus zou worden genomen als het beschadigen van mensen?

Van biefstuk naar bonen

Vanaf september 2022 kunnen studenten aan het ROC Amsterdam naast de traditionele koksopleiding ook een volledig plantaardige opleiding volgen.