Pak je toekomst

Veilig Verlangen

Door constante informatie over risico’s groeit het verlangen naar maximale veiligheid, waardoor de samenleving overbeschermd wordt.
🚫 De opkomst van een overbeschermde samenleving

Ken je die ouders die als een helikopter boven hun kinderen zweven en alles in de gaten houden? Stel je nu voor dat de hele samenleving zo wordt. We leven in een tijd waarin alles veiliger en voorzichtiger moet zijn. Niet roken, niet vapen, mondkapjes dragen tegen corona, en zelfs speciale kinderstoelen om zitverslaving te voorkomen. Het lijkt alsof we alles wat ook maar een klein beetje gevaarlijk is, preventief willen elimineren. We worden als het ware een beetje ‘mak’ gemaakt, alsof we niet meer zelf hoeven na te denken over risico’s.

De verschuiving die we zien, draait om het verlangen naar maximale veiligheid en comfort. Mensen willen steeds meer bescherming tegen mogelijke gevaren in hun dagelijks leven. Waarom? Misschien omdat we in een wereld leven waarin informatie snel verspreid wordt, en we constant op de hoogte zijn van alle risico’s om ons heen. Het is als een overbezorgde ouder die constant zegt: “Pas op, doe voorzichtig!” We zien nu dat deze overbescherming niet alleen in de opvoeding plaatsvindt, maar ook in de bredere maatschappij.

💥  Hoe zet je deze trend in voor je bedrijf en voor jezelf?

Deze trend biedt kansen om in te spelen op de behoefte naar meer veiligheid en controle. Denk na over producten of diensten die gericht zijn op preventie en veiligheid. Of misschien kun je een tegenbeweging starten en mensen aanmoedigen om zelf na te blijven denken, om weer wat vrijheid terug te brengen in de keuzes die we maken.

Een aantal concrete voorbeelden van trendsignalen:

Steak-umm’s missie voor een veilig bestaan

Steak-umm’s deepfake campagne onderneemt actie tegen digitale manipulatie, wat niet alleen beroemdheden, maar ook gewone burgers treft.

Een stap dichter bij regulering van AI

De Europese AI-wetgeving wilt de groeiende invloed van kunstmatige intelligentie begeleiden en controleren.

Zitten is niet meer het nieuwe roken

Er is een stoel voor kinderen ontwikkeld die kinderen stimuleert meerdere houdingen aan te nemen, om de kans op zitverslaving te verminderen.