Pak je toekomst

Binaire Bullshit

Binaire denkwijzen verdelen de samenleving. In een diverse wereld is één waarheid verouderd. Verbinders streven naar nuance en begrip, weg van polarisatie.
🚻 Hokjes denken voor gevorderden

Arm of rijk, goed of slecht, wit of zwart, man of vrouw, rechts of links. Binair denken zit in ons bloed. Het zorgt er namelijk voor dat we makkelijk kunnen bepalen waar we bij horen, wie we zijn, wat we vinden. Het helpt ons besluiten te nemen: je bent voor de één en tegen de ander, je bent voor of tegen Zwarte Piet, je bent pro vaccinaties of juist anti, je stemt links of rechts. Je moeten kiezen tussen Barbie of Oppenheimer als beste film, tussen Israël of Palestina. Of het nu politiek, Meta of de keukentafel betreft: we raken elkaar kwijt in uitersten en onbegrip. Farid Tabarki schreef al in 2016 over het einde van het midden. Wat rest, zijn extremen.

Maar de meerkleurigheid en meerstemmigheid van de samenleving laat zich zien en horen: Alle kleuren van de regenboog braken door het binaire denken in gender heen. In een online wereld waarin echt niet van nep te onderscheiden is en AI en fake news dit alleen maar meer en meer bemoeilijkt is één waarheid en één realiteit een ouderwets en achterhaald idee. We zijn verstrikt geraakt in ons binaire denken, terwijl als we uitzoomen en vanuit de lucht naar beneden kijken er een zee een ruimte blijkt; aan meerdere perspectieven, realiteiten, contexten en verhalen. Een plein van polarisatie waar het midden leeg blijft, zal zich vullen met Verbinders, die de binaire bullshit zat zijn.

💥 Hoe zet je deze trend in voor je bedrijf en voor jezelf?

Zoek bij zwart en wit discussies naar 50 tinten grijs. Ga het gesprek met elkaar aan, spreek andersdenkenden, steek je hand uit, zonder te oordelen. Geef ruimte aan andere meningen en probeer je zelf te oefenen in empathie. Neem geen stelling, maar oefen ruimdenkendheid. In een zakelijke omgeving helpt scenariodenken hierbij. Door meer perspectieven te bespreken, door meer toekomsten te onderzoeken ontstaat een ruimer beeld van realiteiten en alternatieven naast elkaar, die elkaar niet uitsluiten, maar naast elkaar bestaan.

Een aantal concrete voorbeelden van trendsignalen:

Stap in de schoenen van een ander

Dit kunstproject nodigt bezoekers uit om letterlijk in de schoenen van anderen te lopen, waardoor empathie en begrip wordt bevorderd.

Verlies elkaar niet uit het oog als polarisatie dichtbij komt

Sire lanceert campagne “Verlies elkaar niet uit het oog als polarisatie dichtbij komt”, om polarisatie te voorkomen en het belang van verbinding te benadrukken.