Pak je toekomst
Het solidaire ik
Collectiviteit en solidariteit winnen terrein tegen het heersende individualisme. Zichtbaar in klimaatbeleid en gesprekken over racisme en ongelijkheid.
👯♀️ Ik ben omdat wij zijn
In de maatschappij zien we een toenemende roep om het samen doen, om op te komen voor de ander, in plaats van telkens voor onszelf te kiezen. We zien het in de oproep om na te denken over de belangen van toekomstige generaties in besluitvorming rondom klimaat, milieu en natuur. We zien het in de vraag naar meer solidariteit, niet alleen bij discussies rondom Piet, ons koloniale verleden en de ongelijkheid tussen arm en rijk, en tegelijkertijd schetst de uitslag van de verkiezingen, met de PVV aan kop een ander beeld. Wat is er aan de hand? We komen uit een tijdperk, ook wel het antropoceen, waarin we onszelf boven aan de top van de voedselketen hebben gezet. Wij hebben onszelf tot goden uitgeroepen. Ten koste van anderen, van natuur en dierenwelzijn staan wij schijnend op nummer 1, vol zelfactualisatie en zelfontplooiing. We leven in het spanningsveld tussen ik en wij. Het individualisme, waar we al decennia in geoefend zijn, schudden we niet zomaar van ons af, en dus proberen we solidair te zijn, maar dat begint wel bij: mij. Deze trend heet: het solidaire ik.
Een klein voorbeeld is de populariteit van tatoeages. Mensen spelden hun waarden als sieraden op; als een vorm van zelfexpressie, om het individu te vieren en tegelijkertijd een boodschap uit te dragen. Onze eigen Femke Verspaget draagt zo de term Ubuntu op haar hart. Ubuntu betekent dat we allemaal één menselijke familie en één samenleving zijn. Volgens Ubuntu staat de identiteit van een individu niet op zichzelf. Iedereen is met elkaar verbonden. Haar zelfexpressie (ik) draagt een boodschap voor de maatschappij (wij). Oftewel: ik ben omdat wij zijn.
💥 Hoe zet je deze trend in voor je bedrijf en voor jezelf?
Geef de natuur een stem aan de bestuurstafel of laat de stem van toekomstige generaties meewegen in je besluitvorming. Ga na welke waarden je belangrijk vind en hoe je die kunt inzetten voor de samenleving.