Pak je toekomst

Coping Cultuur

Treat culture pakt hedendaagse stress aan. Dit biedt bedrijven kansen om producten en diensten aan te bieden die aansluiten bij de behoefte aan onmiddellijke voldoening.
🎁 Instant troost voor iedereen

We hebben als mens een duidelijke voorkeur voor het hier en nu. Dit verschijnsel, bekend als ‘presence bias’, is het resultaat van onze neiging tot kortetermijngeluk. In een tijdperk waarin het maken van langetermijnplannen vaak onzeker lijkt, zoeken mensen troost in het heden. Veel van wat we online zien willen we eigenlijk meteen hebben, alsof gisteren al te laat was. Het idee van sparen voor een huis, dat misschien onbereikbaar lijkt, maakt plaats voor ‘soft savings’, het investeren in persoonlijke groei en welzijn in plaats van geld opzij zetten voor een vroeg pensioen.

Deze verschuiving is ook merkbaar in het toenemende aantal burnouts en de stijgende prestatiedruk. De ‘Coping Cultuur’ illustreert hoe we ons wenden tot zelfbeloning, of ‘treat culture’, als een manier om om te gaan met dagelijkse stress en onzekerheden. Dit is duidelijk te zien in ons uitgavenpatroon: gemiddeld geven we maandelijks ongeveer €130 uit aan dingen en ervaringen die ons een goed gevoel geven, zoals die veel te dure ijskoffie voor onderweg.

Deze trend beperkt zich niet tot volwassenen. We zien het ook terug in de opvoeding, bijvoorbeeld in de vorm van educatieve beloningssystemen zoals Squla, die kinderen stimuleren met leerzame beloningen. Wat ooit begon als een sticker cultuur voor kinderen, heeft zich nu uitgebreid naar volwassenen, die ook op zoek zijn naar constante beloningen voor hun dagelijkse dosis dopamine.

Deze trend is veel meer dan alleen een koopgedrag. Het is een strategie om te navigeren door hedendaagse uitdagingen, waarbij de waarde van momenten van onmiddellijk geluk worden omarmd.

💥 Hoe zet je deze trend in voor je bedrijf en voor jezelf?

Deze trend biedt bedrijven unieke mogelijkheden om in te spelen op de groeiende behoefte aan persoonlijke beloningen en zelfzorg. Producten en diensten die kleine momenten van geluk en ontspanning bieden, zullen resoneren. Dit kan uiteenlopen van speciaal ontworpen selfcare-producten tot ervaringen die de dagelijkse sleur doorbreken. Het draait om het creëren van producten en ervaringen die niet alleen een ontsnapping bieden, maar ook aansluiten bij de persoonlijke waarden en behoeften van jouw doelgroep.

Een aantal concrete voorbeelden van trendsignalen:

Het is leerzaam om te falen

Falen is oké en van fouten kan je leren, dat is iets dat Squla wil benadrukken in de nieuwe campagne #gefailiciteerd.

Een wandeling maken? Doe maar kopje koffie erbij!

Jezelf trakteren na een studiedag wordt gezien als een vorm van zelfliefde, maar dat gaat wel ten koste van onze financiële toekomst.

Gen Z spaart voor welzijn, niet voor pensioen

Generatie Z wil niet sparen voor een vervroegd pensioen, maar investeren in persoonlijke ontwikkeling en welzijn in het heden.