Pak je toekomst

Effectivi-tijd?

Aandachtseconomie beheerst ons leven, waar technologie en media strijden om aandacht, ten koste van tijd met dierbaren. Moderne gemakken leiden paradoxale tijdsarmoede in.
🕰️ Tijd terugkapen als teken van verzet

De aandachtseconomie houdt ons in de greep. Waarschijnlijk wil je graag meer tijd aan je familie, vrienden of gezin besteden. Een muziekinstrument bespelen, een boek lezen of eigenlijk even helemaal niet zoveel doen. Maar dat is meestal niet waar we onze aandacht aan schenken. Je telefoon lokt, Netflix roept, of nieuwsfeeds met de verslavende mogelijkheid om oneindig te scrollen vragen om je kostbare tijd. We hebben massaal last van tijdsarmoede. En het gekke is: door de komst van allerlei handige apparaten, zoals wasmachines, stofzuigers en telefoons, denken we dat we tijd hebben teruggewonnen, maar we hebben eigenlijk alleen maar effectivi-tijd gekregen. Want nu kunnen we nóg meer doen in een dag. Bovendien kopen we niet alleen tijd (voor ons gevoel), maar ook gemak. Creativiteit besteden we uit aan DALL-E of Midjourney. Kritisch en creatief denken vatten we in regels, scripts en protocollen.

We zien allerlei trendsignalen opkomen, die ons bewust maken van deze tijdrovers, denk aan het smart phone verbod op scholen, travel therapie of een die al even aanwezig is: de digitale detox. Het snoepmerk Cadbury 5 star presenteert in een nieuwe campagne Nothing university: een school die je dé vaardigheid van de toekomst bij brengt: niets doen. Met de rappe ontwikkelingen in AI zou de mens nog wel eens overbodig kunnen worden in werk is het uitgangspunt van de commercial. Laten we dat toe? Nee!

💥 Hoe zet je deze trend in voor je bedrijf en voor jezelf? 

Ga jij bewust met je tijd om? Kaap de tijd terug van je apparaten. En geef die tijd aan wat je echt belangrijk vindt. Laat je je brein dalen, denken, associëren, fantaseren en creëren. Tijd terugkapen, is een teken van verzet.

Een aantal concrete voorbeelden van trendsignalen:

Het recht om even onvindbaar te zijn in een altijd bereikbare wereld

Nederlandse zorgsector introduceert het ‘recht op onbereikbaarheid’, wat werknemers de mogelijkheid geeft om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn en grenzen te stellen voor een gezonde werk-privébalans.

Een reis als medicijn voor welzijn

Onderzoeken tonen aan dat reizen goed is voor de gezondheid. Wat als we in de toekomst geen medicijnen krijgen voorgeschreven maar een reis?

Twee maanden vadervrij

Het Vätermonate-systeem is een vernieuwing in het gezinsbeleid dat jonge vaders de kans geeft om volledig aanwezig te zijn voor hun kind.